Tillbaka

Piratkopiering i Akademibokhandel

1998-01-23
av Fredrik Lindberg
Olovligt kopierade böcker har sålts i Akademibokhandeln på Handelshögskolan i Stockholm. En institution vid högskolan kopierade utan tillstånd fyra titlar ugivna av Nerenius & Santérus samt SNS Förlag och sålde dem via bokhandeln.

mibokhandelsgruppens marknadschef, Jonas Sjögren:
    - Vi är inte intresserade av att sälja något som är olovligt kopierat, men det är svårt för oss att hålla koll på alla kompendier. Vi tar ingen provision för att sälja dem. Det normala är att vi kräver intyg från institutionerna på att allt är OK, men här har det brustit.
    Enligt den upphovsrättsbevakande organisationen BONUS högskoleavtal har lärare möjlighet att kopiera högst 15 procent av ett verk för att komplettera undervisningsmaterial. Illegal kopiering, av studenterna själva eller av institutioner, är dock ett stort problem för utgivare av kurslitteratur.
    Sven Åke Lennung, förlagschef på Studentlitteratur, gissar att kopieringen innebär över en miljon kronor om året i utebliven försäljning för förlaget.
    - Det är oerhört svårt att uppskatta omfattningen. Det som bekymrar mig mest är den enskilda kopieringen i lättillgängliga och billiga copyshops på högskolor eller på stan, säger Lennung.
    På enskilda kurser och för vissa titlar förekommer det att ingen av studenterna köper kurslitteraturen, vilket innebär att studentboklådorna skickar samtliga böcker i retur. Förläggareföreningen utreder nu den juridiska grunden för att kopiera för enskilt bruk.
   

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.