Tillbaka

Planen: Roos & Tegnér blir Polaris Fakta

2021-03-16
av Kalle Laxgård
Jonas Axelsson.
Foto: Sara Mac Key

Nyligen fick Roos & Tegnér ny ägare. Snart får förlaget sannolikt även ett nytt namn.

I början av året köpte danska JP/Politiken svenska Roos & Tegnér. Det Malmöbaserade fackboksförlaget ska fortsätta jobba som ett eget förlag, men delar av verksamheten samordnas med Politikens stora svenska förlagssatsning, Polaris.

Det finns även en plan på namnbyte för nyförvärvet.

– Målsättningen är att till höstutgivningen ska fackboksutgivningen heta Polaris Fakta. Så långt har vi kommit i planeringen. Nu ska vi bara få pappersgörat att stämma, säger Jonas Axelsson, vd för Polaris och Roos & Tegnér.

Han betonar att det fortfarande handlar om en plan. Namnbytet hänger ihop med att man även ser över bolagsstrukturen. I dagsläget är Polaris en svensk filial till Politiken och inget eget aktiebolag, medan Roos & Tegnér är ett aktiebolag. Tanken är att ”gifta ihop” dessa, förklarar Jonas Axelsson.

– Det gör att det återstår en process för att Polaris och Roos & Tegnér verkligen ska bli ett, och alla revisorer ska kunna klappa händerna, säger Jonas Axelsson, och tillägger att planen kan förändras om förutsättningarna gör det.

Ett namnbyte på Roos & Tegnér ser han dock som nödvändigt för att visa att förlagen sitter ihop. Då Polaris har kommit så pass långt vore det vore dumt att inte utnyttja det namnet, menar Jonas Axelsson.

– Varken Anders Roos eller Micke Tegnér finns med i bilden längre, ett skäl till varför det inte är givet att Roos & Tegnér överlever som namn. Däremot lever andan och inställningen vidare i de anställda och författarna som funnits med.

Kommer ni att ändra utgivningen i samband med ett namnbyte?

– Nej, vi har inte planerat att ändra någon utgivning. Inte mer än att vi nu letar efter en förläggare som ska komma in och hjälpa oss att ligga rätt i tiden. Det Roos & Tegnér varit bra på ska vi fortsätta jobba med.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.