Tillbaka

Polaris ger ut Greta Thunberg-bok

2018-12-21
av Emma Olsson
Familjen gav ut Scener ur hjärtat tillsammans. I sommar kommer Greta Thunbergs egen bok.
Foto: Polaris

Det blir en andra bok med Greta Thunberg som avsändare. Den här gången helt ur den miljöstrejkande femtonåringens synvinkel.

Sedan Polaris släppte Scener ur hjärtat i augusti i år, har den sålt i 15 000 exemplar. Boken är skriven av familjen Ernman Thunberg, och handlar bland annat om miljökampen.
Försäljningen har, enligt förläggaren Jonas Axelsson, gått enligt kalkyl. Den stora internationella uppmärksamheten kring Greta Thunberg har inte påverkat de svenska konsumenterna.

– Det är i trakterna av vad jag trodde. Med uppmärksamheten kanske den skulle nått fler. Men så här ser det ut i dag, säger han.
Nu skriver Svante Thunberg och dottern Greta en andra bok, ännu mer i linje med hennes engagemang för miljön.

Boken kommer i juni, och det är till den Jonas Axelsson ställer hoppet om internationell försäljning.

Det uppstod debatt kring Greta Thunbergs skolstrejk, och förlaget fick kommentarer som gjorde gällande att de skulle ha exploaterat femtonåringen och påverkat hennes beslut om att skolka för att uppmärksamma klimatfrågan. Men Jonas Axelsson säger att initiativet helt kommer från Greta Thunberg själv.

Varför valde ni i så fall hennes bild på omslaget av pocketupplagan, i stället för Malena Ernmans?

– Det är hennes eget förslag. Gretas strejk har helt och hållet skett på hennes eget initiativ, säger Jonas Axelsson.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.