Tillbaka

Prisas för att ha utvecklat bilderboken

2022-06-02
av Kalle Laxgård
Annica Hedin och Hanna Klinthage.
Foto: Gustav Boman

Annica Hedin och Hanna Klinthage tilldelas årets Lennart Hellsing stipendium på 100 000 kronor.

Barnboksförfattaren Lennart Hellsing gick bort 2015 och i år är det tredje gången stipendiet, Hellsing-stipendiet, delas ut av hans förlag Rabén & Sjögren.

I år går det till författaren Annica Hedin och illustratören Hanna Klinthage som får motta det på Lennart Hellsings födelsedag, 5 juni. Stipendiet ligger på 100 000 kronor.

I ett pressmeddelande framhålls det att skaparna ”imponerat med sin förmåga att med stor humor och kärlek skildra människor med alla sina skavanker och egenheter”.

– Jag har skrivit om sånt jag själv undrar över. Och vill försöka titta in i oss människor och leta efter saker som vi håller lite dolt, sånt vi tror att vi är ensamma om. Oavsett om det är att vi är hemligt jätterädda för tonåringarna utanför affären eller blir avundsjuka på någon annans present, säger Annica Hedin i ett uttalande.

Motiveringen till att tilldela skaparduon stipendiet framhåller även deras mod.

”Böckerna väjer varken för de stora eller små frågorna utan vågar söka sig till det som skaver, samtidigt som de manar till eftertanke och samtal om vilka vi är – helt utan pekpinnar.”

Så sent som i april i år gav Annica Hedin och Hanna Klinthage ut boken Det som känns förbjudet på Rabén & Sjögren.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.