Tillbaka

Prisas för skandalerna

2020-01-17
av TT/Litteratur
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter att ha delat ut Nobelpriset i litteratur sedan 1901 är det Svenska Akademiens tur att få pris. Akademien är årets mottagare av det så kallade Johnny Bode-priset.

Institutionen har "både historiskt och i närtid förmått att leverera det ena underhållande exemplet på organisatoriskt självskadebeteende efter det andra, därmed bevisande att man ej alltid äger smak för det man har snille", enligt juryns motivering.

Priset delas varje år ut av Johnny Bode-sällskapet till någon som agerat i artisten och mångsysslaren Johnny Bodes anda. Under sin trassliga levnadsbana blev Bode bland annat dömd för bedrägeri, utvisades ur fyra länder och spelade in den pornografiska kultskivan "Bordellmammans visor".

I fjol gick utmärkelsen till Anton "Mr Cool" Magnusson. Bland tidigare pristagare finns personer som Kristoffer "Kringlan" Svensson, Ken Ring och Mona Sahlin.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.