Tillbaka

Prisbelönt turkisk förläggare fängslad

2011-11-02
av Lars Schmidt
Foto: Ola Kjelbye
Den turkiske förläggaren Ragıp Zarakolu, mottagare av Internationella Förläggareföreningens Freedom to Publish-pris, har fängslats anklagad för att vara medlem i en illegal organisation. Internationella Förläggareföreningen kräver att han omgående släpps.

re veckor sedan var han i Frankfurt för att be om hjälp att få sin son frisläppt. Nu sitter den 65-årige Ragıp Zarakolu själv i häkte och sonen Deniz Zarakolu är fortfarande fängslad liksom en av förlagets författare, Aziz Tunç.

När Svensk Bokhandel träffar Ragıp Zarakolu under Frankfurtmässan är han orolig och bekymrad. Trakasserierna mot förlaget och medarbetarna tilltar, och det blir allt svårare att verka som förläggare.

Ragıp Zarakolu är van. Hans och förlagets historia är kantad av hot och rättsprocesser; redan när han och hustrun Ayse 1977 startade förlaget hade han suttit två år i fängelse - dömd för att ha skrivit en artikel om Vietnamkriget.

Det var ett brott som gav honom 1,5 års fängelse. Dessutom var han redaktör för den vänsterorienterade tidning där artikeln publicerades - det gav honom sju års fängelse. En allmän amnesti gjorde att han slapp ut efter två år.

 

Förlaget Belge International Publishing House ger ut 60 till 80 titlar per år. Liksom på andra håll pressas förlaget av bokhandelns ökade fokus på bästsäljare och av att de stora förlagen blir allt större och tar alltmer hyllplats i butikerna.

Det finns också ett tryck på turkiska bokhandlare från myndigheter och politiska grupper att inte saluföra så kallad omstörtande litteratur, framför allt böcker som på något sätt anses förödmjuka nationen.

Det har tvingat ner Belges upplagor från i snitt 3 000 exemplar, till drygt 1 000.

Men det är trots allt de små problemen. Ragıp Zarakolu avfärdar dem med en axelryckning:

– Gudskelov så finns ju nätbokhandeln.

 

Han säger att de senaste tio åren har det blivit allt värre att vara förläggare. En orsak är att det styrande islamistiska AKP-partiet, för att locka nya väljargrupper, alltmer gått åt att vara ett nationalistparti. Det har gjort att känsligheten för kritisk litteratur ökat.

Och Belge är själva inbegreppet av ett förlag som aldrig viker ner sig i frågor om minoriteters rättigheter och yttrandefrihet. Utgivningen domineras av böcker om folkmordet på armenier, övergrepp mot kurder, etnisk rensning mot grekiska grupper, antisemitism, Amnestyrapporter, fängslade författare och liknande.

Med sådana böcker står man ständigt i fokus för myndigheternas och extremisternas intresse i Turkiet.

– Vem som helst kan anmäla en bok till domstolen. Sedan kan den i värsta fall betraktas som ett nödfall, och förbjudas redan innan en eventuell dom faller. Domaren själv bestämmer som han vill, säger Ragıp Zarakolu.

Det leder till ständiga processer som gnager ner förlaget, både ekonomiskt och tidsmässigt. Men värst är oron.

Sonen Deniz Zarakolu, som bland annat arbetar som översättare och redaktör på förlaget, fängslades den 2 oktober. Anklagelsen gäller en föreläsning han hållit på universitetet om det kurdiska partiet BDP:s politiska filosofi. Partiet är tillåtet och sitter i det turkiska parlamentet; trots det sitter nu sonen i det säkerhetsklassade Edirnefängelset.

– Jag är orolig för honom, han har astma och sitter isolerad. Vi vet inte vad som händer.

Ragıp Zarakolu berättar också om en av förlagets översättare, Suzan Zengin, som nyligen släpptes efter två år i fängelse. Hennes senaste översättning var boken "Förvisning, massakrer och förtryck av anatoliska kristna". Exakt varför hon fängslades är oklart, säger Ragıp Zarakolu.

– När hon släpptes var hon väldigt sjuk och för tio dagar sedan genomgick hon en hjärtoperation. Hon har inte vaknat upp sedan dess.

 

Som en av Turkiets mest kända och mest envisa förkämpar för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet är Ragıp Zarakolu en nagel i ögat på myndigheterna.

Han är ordförande i den turkiska förläggareföreningens Freedom to Publish-kommitté och en av grundarna till den Turkiska kommittén för mänskliga rättigheter.

När han för två år sedan fick Internationella Förläggareföreningen, IPA:s, Freedom to Publish-pris tog han, muslimen, symptomatiskt nog emot priset i en synagoga i Amsterdam.

– Jag är muslim, men ingen särskilt god muslim, säger han och skrattar.

Jag undrar hur han orkar fortsätta som förläggare, vad som driver honom. Han har inget direkt svar.

– Ja... det är ju inte bara ett jobb. Det är väl ett kall jag har att stödja friheten att kunna tala fritt och läsa vad man vill.

 

När han själv i fredags, den 28 oktober, ihop med 50 andra personer fängslades var anklagelsen ett brott mot anti-terroristlagarna: ett påstått medlemskap i en illegal organisation.

IPA menar att gripandet bryter mot de internationella lagar Turkiet sagt sig stödja och kräver att han omgående friges i väntan på rättegång. Ordföranden i IPA:s Freedom to Publish-kommitté, Bjørn Smith-Simonsen säger i ett uttalande:

– Den här mannen hör inte hemma i ett fängelse, han förtjänar ett Nobelpris.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.