Tillbaka

Priskriget hårdnar på nätet

1998-04-30
av SvB
Nätboklådorna försöker bräcka varandra med allt lägre priser. En strategi som visserligen lockar köpare men knappast ger vinst.

r konferensen European Booksellers Federation deltog Anne Krook, Amazon.coms internationella programdirektör, skriver Bookseller. Det eldade på spekulationerna om att den amerikanska internetbokhandeln snart öppnar ett europeiskt distributionscenter.
    Med ett ben innanför EU:s murar skulle Amazon kunna importera de oftast billigare amerikanska utgåvorna av böcker till Storbritannien, vilket oroar de inhemska förlagen och bokhandlarna. Uppstickare

Men det finns andra amerikanska nätbokhandlar än Amazon.com och BarnesandNoble.com. I väntan på att USA:s näst största kedja Borders ska dyka upp i cyberrymden, vässar sig också Alt. Bookstore (www.altbookstore.com) och Books.com (www.books.com) för att ta upp konkurrensen med de två stora. Books. com hette förut Bookstack Unlimited, men ändrade namnet för att bättre passa sin webbadress och för att grundaren Charles Stack nu lämnar företaget som sedan flera år ägs av IT-företaget Cendant.
    Stack ska starta en internetfirma som ska leverera digital information främst för webbmastrar och programmerare, berättar Publishers Weekly.
    Books. com anses ligga efter både Amazon och Barnes & Noble i omsättning, men lägger nu till grafiska prisjämförelser på sin sajt för att visa att de alltid är billigast. De har liksom sina två större kombattanter ett nätverk av andra Internetsajter som länkar till bokhandeln, ungefär 400 stycken, och en ständigt ökande trafik. Den nya uppfräschade sajten innehåller också mycket mer redaktionellt innehåll som recensioner, ljud-intervjuer med författare och speciella avdelningar för barnlitteratur och små förlag.
    Den relativt okända Alt.Bookstore påminner mer om svenska Adlibris. Företaget har bara tre fast anställda, resten är frilansar och entusiaster. Chefen och grundaren Mike Kelm står för programmeringen och företaget är redan lönsamt. Även Adlibris slåss med priset (20-40 procents rabatt), men Mike Kelm är kritisk till den prisnivå som Amazon och Barnes &Noble satt. "Fysiska bokhandlare kan inte konkurrera med oss. Deras modell för marknadspenetration är skadlig för branschen", säger han till Publishers Weekly. Dåligt klirr i kassan

Brittiska Internet Book Shop skulle säkert hålla med och kanske var det därför även det färetaget förlorade sin grundare och vd, Darryl Mattocks. Deras försäljning nästan fördubblades under 1997 till 25 miljoner kronor, samtidigt som förlusten fyrdubblades till närmare 6 miljoner. Aktievärdet har sjunkit från den högsta noteringen på 24 kronor till 10. Amazon.com som gjorde en förlust på 200 miljoner kronor på en omsättning av 1,1 miljarder, kunde i stället se sin aktiekurs öka från 135 kronor till över 600 kronor sedan börsintroduktionen i maj 1997.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.