Tillbaka

Programchefen: ”Man får nypa sig lite i armen”

2022-05-24
av Kalle Laxgård
Frida Edman och Oskar Ekström presenterar programmet.
Foto: Kalle Laxgård

Bokmässan går vidare efter pandemin. Årets program har presenterats och för SvB berättar programchef Oskar Ekström om arbetet under bantad personalstyrka, samarbetet med Bookbeat och planen för Bokmässan Play.

I Fotografiskas matsal hälsar Bokmässechef Frida Edman och programchef Oskar Ekström välkomna tillbaka ”till den stora bokfesten”. På den lilla scenen ska mässans program presenteras, det första efter pandemin släppte sitt grepp om samhället.

– Mycket ska vara som vanligt, utlovar Frida Edman.

320 seminarier, 841 medverkande varav 90 internationella gäster från 35 länder. Huvudteman för hösten bli Sydafrika, klimatkrisen och deckarfestivalen Crimetime. Under våren har också ett extrainsatt tema i röster från Ukraina lagts till.

– För bokmässan är det självklart att sätta ljus på det, säger Oskar Ekström.

Även tidigare koncept gör comeback. Inslag som rättighetscentret, tematiska rum för samtal under rubriker som bibliotek, ideologi, barn och ungdom, historia, litterär salong och kropp och själ, återvänder. Men också en ny satsning gör entré. Detaljerna för Bokmässan by night, ett kvällsprogram för fredagskvällen håller arrangörerna på. Men under kvällen ska mässan släckas ner, medan barer, livepoddar, scener öppnas upp.

I ett avsides rum, efter presentationen, berättar Oskar Ekström att de tilltänkta besökarna för nytillskottet är såväl bokbransch som den allmänna bokmässepubliken.

Har ni jobbat annorlunda med programmet nu än före pandemin?

– Den stora skillnaden är att vi var en decimerad styrka under ganska lång tid. Vi börjar med planering och strategi redan under hösten, och då var det bara jag och en redaktör. Sedan rekryterade vi, så folk började komma på plats i februari. Vi har deadline för förslag 15 februari.

Pandemin slog hårt mot evenemang som Bokmässan. För att parera tvingades företaget minska antalet heltidsanställda från 15 till 8, säger Oskar Ekström. Därefter har också en omorganisation inom Svenska Mässan gjorts.

– Vi har inte rekryterat upp till 15 ännu men däremot får vi hjälp från olika roller från inom Svenska mässan. Så vi är uppe i nästan samma personalstyrka nu, säger Oskar Ekström.

Utöver honom arbetar nu på programsidan tre redaktörer och en koordinator, samt under våren även en praktikant som fungerat som redaktör.

Oskar Ekström betonar hur mycket kraft de lägger på att ta fram programmet. Man har nu också återgått till den arbetsmetod man hade före pandemin.

I år fick man in över 1 000 förslag på programpunkter.

– Så det är ett enormt urval. Sedan har vi olika sätt att strukturera materialet, mycket sker i dialog med förlagen.

Under pandemin utvecklades också det digitala verktyget Bokmässan Play, för att kunna nå ut med samtal under evenemangsförbudet.

Nu jobbar ni mot att det ska bli ”en vanlig mässa” igen. Vilken roll får Bokmässan Play då?

– Det var en tjänst som föddes under pandemin och som är här för att stanna. Vi ska spela in en stor del av seminarierna, närmare 70 procent, men inte alla, säger Oskar Ekström.

De sänds sedan live och kommer sedan att ligga kvar på tjäsnten under hösten.

– Det kommer också ingå en Bokmässan Play access i alla seminariekort. Så om du varit på plats kan du också titta lite senare. Det känns självklart att bygga vidare på det, vi har haft kontakt med många som inte kan komma till Göteborg för mässan utan är en digital publik, säger han.

För ett tag sedan utannonserade Bokmässan även ett samarbete kring Crimetime med strömningstjänsten Bookbeat. Detaljerna kring det var då få, projektet var i sin linda. Så är det fortfarande.

– Crimetime har blivit väldigt välbesökt och vi har satsat mycket på att bygga upp den scenmiljön. Nu blir det mer seminarier, mer scenprogram, mer aktivitet. Bookbeat finns som en samarbetspartner kring hela temat.

Hur kommer man att märka det?

– Vi får återkomma till det. Det är under utveckling och planering nu. Vi släpper mässtidningen i början av september och pratar mer då om vad som händer på golvet. Så frågan får vänta lite.

Känns det bra med allt då?

– Ja det gör det! Man får nypa sig lite i armen för att det verkligen ska bli av. Det har varit otroligt märkliga år.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.