Tillbaka

Projekt ska hjälpa fram nya bokhandlare

2021-09-20
av Kalle Laxgård
Bokbord på Waterstones i London
Foto: Tiia Monto/Wikimedia Commons

Den brittiska Bokhandlarföreningen och nätbokhandeln Bookshop gör gemensam sak i att hjälpa personer från underrepresenterade grupper i samhället att få möjlighet att starta sin egen bokhandel.

Hjälpen ska ske genom ett projekt kallat New Features. Syftet är att uppmuntra entreprenörer som på grund av etnisk härkomst, sexualitet, klass, fysiska funktionsnedsättningar eller psykisk ohälsa inte har de bästa förutsättningarna att starta en bokhandel, att kunna göra just det.

Enligt organisatörerna själva är initiativet inspirerat av det växande fokuset i den brittiska bokbranschen på att öka mångfalden. Förhoppningen är att också projektet i nästa steg ska leda till att böcker når ut till nya läsargrupper.

Efter en urvalsprocess kommer en eller flera utvalda sökande att få hjälp av företag inom branschen, allt från logistik till distribution och teknik – samt i bokhandlarkonsten – som ett slags praktisk utbildning för att lära sig verksamheten, skriver The Bookseller.

– Framgångsrika sökande kommer att få alla verktyg de behöver för att starta en bokhandel som skapar nya och hållbara vägar för en mångfald av böcker att hamna i händerna på fler läsare och bidra till ökad livskraft och motståndskraft i brittiska samhällen, säger arrangörerna i ett uttalande.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.