Tillbaka

Projekt ska stärka bokhandeln

2020-11-30
av Matilda Källén
Foto: Pexels

Bokhandlareföreningen beviljas ett stöd på 400 000 kronor från Kulturrådet för ett nytt projekt som ska stärka den fysiska bokhandeln – genom samtal.

Coronapandemin har lett till att många av Sveriges fysiska bokhandlare kämpar för att få ekonomin att gå ihop. För att hjälpa dem hantera och starta om efter krisen lanserar Bokhandlareföreningen projektet Bokbastionen, som enligt ett pressmeddelande syftar till att ”stärka den fysiska bokhandeln som ett socialt rum genom samtal mellan publik och författare, om litteratur och böcker, och om bokhandelns historiska och samtida demokratiska roll”.

– Bokhandeln har alltid varit en bastion för demokrati och yttrandefrihet. Vi vill framhålla att det också är aktuellt i dag. Därför ska vi inkludera bokhandelshistoria, gärna lokal, och bokhandelsframtid i samtalen, säger Maria Hamrefors, ordförande för Bokhandlareföreningen, i pressmeddelandet.

Bakom initiativet står förutom Bokhandlareföreningen litteraturproducenten Mats Granberg. Han kommer att fungera som projekt- och samtalsledare.

– Trots att läget är utsatt har den fysiska bokhandeln stora möjligheter att växa och utvecklas. Flera bokhandlare har visat att det med kunskap och kännedom om kunderna går att sälja böcker genom nya initiativ anpassade efter dagens situation, säger han.

Kulturrådet har beviljat Bokhandlareföreningen ett stöd på 400 000 kronor för att genomföra Bokbastionen. Mer information om projektet presenteras i januari.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.