Tillbaka

Protest mot Peter Handke planeras i Sarajevo

2019-11-05
av TT/Litteratur
Peter Handke.
Foto: Francois Mori/AP/TT

På tisdagen ska en manifestation mot 2019 års Nobelpristagare Peter Handke hållas utanför Sveriges ambassad i Sarajevo. Protesten sammanfaller med kronprinsessparets besök i landet, skriver Dagens Nyheter.

Föreningen för folkmordets offer och vittnen står bakom manifestationen. I ett uttalande, som bosniska medier har publicerat, förklarar föreningen att skälet till manifestationen är att "Nobelkommittén har beslutat att ge litteraturpriset till Peter Handke, som har öppet rättfärdigat och stöttat krigsförbrytare och krigsbrott begångna i Bosnien och Hercegovina”.

I ett mejl till DN bekräftar föreningens ordförande Murat Tahirović manifestationen och förklarar att den ska vara fredlig.

Demonstrationen sker samma dag som kronprinsessan Victoria, prins Daniel och vice statsminister Isabella Lövin (MP) inleder sitt besök i Bosnien och Hercegovina. Utrikesdepartementet uppger för DN att manifestationen inte påverkar besöket.

– Vi vet att resan, med anledning av litteraturpriset, väcker känslor. Det här officiella besöket är planerat tillsammans med UD sedan länge, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, till DN.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.