Tillbaka

Proust och Joyce i topp

1997-08-08
av SvB
Så här på slutet av seklet finns behovet av att sammanfatta vad som egentligen producerats under de snart 100 åren. Följaktligen ställer tidningen Lire frågan "Vilken är den viktigaste, respektive...
Så här på slutet av seklet finns behovet av att sammanfatta vad som egentligen producerats under de snart 100 åren. Följaktligen ställer tidningen Lire frågan "Vilken är den viktigaste, respektive oviktigaste, litterära händelsen under 1900-talet?" till 40 franska författare.
    Vad svarar de då månne? Ja, vissa är imponerade av filmens revolution, vilken anses ha påverkat litteraturen, andra av pocketbokens utveckling. Många är de som höjer trion Proust, Joyce och Céline till skyarna.
    Jean d'Ormesson:
    - Publiceringen av Prousts På spaning efter den tid som flytt innebär för det franska språket det samma som Freuds samlade verk kan ha betytt för det tyska språket och det som James Joyce betytt för engelskan.
    - Nästan allt som publiceras är oviktigt, givetvis utan undantag för mina egna böcker.
    Annie Ernaux:
    - Surrealismen, kanske.
    Philippe Sollers:
    - Finnegans Wake av James Joyce.
    - All litterär kritik.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.