Tillbaka

Pussel – en viktig bit för Jengel

2021-07-09
av Kalle Laxgård
Camilla Olsson och lagret.
Foto: Privat

I 30 år har Jengel förlag gett ut böcker om Jämtland och Härjedalen. Men den växande pusseltrenden har gjort att de tjänar mer på pussel än på sina böcker.

– Vi blev lite tagna på sängen av intresset, säger delägaren Camilla Olsson.

Jengel grundades 1991 och har postadress i jämtska Brunflo. Utgivningen sprider sig över en rad genrer men bottnar alltid samma sak: Det är verk av eller om jämtar och härjedalingar.

2018 uppstod en diskussion mellan förlaget och en av dess författare, fotografen Janne Andersson. Han ville göra något mer av sina bilder. De kom in på pussel.

– Sedan har vi fortsatt med vårt koncept, som jag förstått är lite ovanligt. Istället för att köpa in en bild samarbetar vi med fotograferna, på samma sätt som när vi ger ut en bok. Med royalty och så, säger Camilla Olsson, som tillsammans med Lise-Lotte Jonsson äger Jengel förlag, till SvB.

I början gick försäljningen via upparbetade kontakter i bokbranschen: Akademibokhandeln, Adlibris, den egna hemsidan och lokal bokhandel. Snart hörde även Ica Maxi av sig.

– Det gick bra där och deras försäljningschef för norra området ringde upp oss och sa “vad kul att ni gör pussel med lokala motiv, ni ska inte göra på fler områden?”, kommenterade Camilla Olsson affären i Jämtlands tidning i början på juni.

Sedan dess har motiven spridit sig söderut. Först till Dalarna och därefter hela vägen ner till Sveriges sydspets. Men även till regioner som Umeå, Åre, Gävle och Hudiksvall.

– Det är jätteroligt. Vi hamnade liksom rätt i pusseltrenden med corona. Fast det visste vi inte då, säger hon till Svensk Bokhandel.

SvB har tidigare rapporterat om hur bokhandlar över hela landet märkt av en strykande efterfrågan på pussel från människor som tillbringat allt mer tid i hemmet under pandemin.

Själv anser Camilla Olsson att det är svårt att härleda förlagets pusselframgångar till just corona.

– Men vi blev lite tagna på sängen av intresset som redan fanns. Så kan man säga. Vi har inte så mycket att jämföra med hur det var innan pandemin, vi hade bara gett ut ett pussel, men vi tror att det är coronatrenden.

De båda delägarna arbetar deltid med förlaget, som 2020 omsatte knappt 1,4 miljoner kronor. Samtidigt var vinsten hela 335 000 kronor – nära 25 procent av omsättningen. Camilla Olsson uppskattar att Jengel nu sammanlagt tryckt cirka 20 000 pussel och attf örlaget i dag tjänar mer på dem än på sina böcker.

Vad händer med pusseltrenden nu då, tror du? När folk får vaccin och kan röra sig ute mer?

– Det är jättesvårt att säga. Men folk verkar tycka att det är väldigt roligt. Kanske har man kommit på hur roligt det är och vill fortsätta, även om man kanske inte kommer att sitta sysslolös i samma utsträckning.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.