Tillbaka

Quidings bokhandel stämmer Maxi

1997-06-19
av Fredrik Lindberg
Håkan Carlsson, ägare till Quidings bokhandel i Växjö, såg rött när varuhuset ICA Maxi inför årets bokrea gick ut med påståendet att ²Hos oss är böckerna alltid lite billigare².

sig ner och jämförde priserna hos varuhus och bokhandlare på orten och kom fram till att Maxi endast var billigast på 23 av 66 titlar. Med den marknadsundersökningen i ryggen har han nu stämt Maxi vid Stockholms tingsrätt för otillbörlig marknadsföring.
    - Jag irriterar mig på att Maxi-varuhusen försöker slå i folk att de är så otroligt billiga. Det är ju inte sant. Jag är inte ute efter skadestånd, bara att det här ska få ett slut, säger han.
    Om tingsrätten går på Quidings linje riskerar Maxi en så kallad marknadsstörningsavgift på högst tio procent av årsomsättningen.
    Göran Göransson, ansvarig för bokavdelningarna på Maxivaruhusen, menar att det hela är ett misstag.
    - Vi försöker verkligen vara billigast. Normalt så använder vi dagspressannonsering. Vi har ingen egen katalog, så vid rean i år gick vi ut i den egna tidningen. Pressläggningen på den är så lång att det kan tänkas att det här med att vara billigast inte är riktigt vattentätt. I fortsättningen kommer vi att använda oss av dagspressen, där vi snabbare kan justera priserna, säger han.
    Maxi är en del av ICA:s specialvarubolag, Specab. Bokverksamheten har byggts upp sedan mitten av åttiotalet och sålde förra året böcker för 30 miljoner kronor, eller 1,6 miljoner volymer, i 15 butiksenheter runt om i landet.
   Ytterligare en har tillkommit sedan dess och i höst öppnas en i Skövde. Böcker står för omkring en procent av omsättningen i ett Maxivaruhus, enligt Göran Göransson.
    - Inom två år kommer vi att vara minst 25 Maxivaruhus med bokavdelningar. På sikt är det inte otänkbart att årets bästsäljare kommer att finnas på fler än 100 ICA-enheter, säger han.
    Nästa år öppnas Maxivaruhus i Helsingborg, Uppsala, Kungälv och Umeå.
    - Konkurrenssituationen i Växjö är tuff, säger Håkan Carlsson. Där finns Akademibokhandeln med två butiker, Åhléns, en servicebokhandel, Maxi och OBS förutom Bokiabokhandeln Quidings. Kommunen har 75 000 invånare.
    - Och just vid bokrean kallar sig alla som har en kassaapparat för bokhandlare. Det är tufft, säger Håkan Carlsson.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.