Tillbaka

Regnig sommar räddar bokhandeln

1998-08-07
av Gunilla Ericson
Sommaren är kort och det mesta har regnat bort. Det får bokbranschen att jubla. Försäljningen av böcker ökade med 7,5 procent i fasta priser under juni.

är ett trendbrott, försäljningen har varit vikande under de senaste fem åren med undantag för den regniga sommaren 1995.
    Junisiffrorna från Handelns utredningsinstitut (HUI) visar att sommaren varit bra för handeln överlag (med undantag för skobranschen).
    Detaljhandeln ökade med 5 procent i fasta priser i juni jämfört med samma månad förra året. Överlägsen vinnare är möbelbranschen med en 24-procentig ökning.
    Bokias vd, Per Skogholm, ser ett samband.
    - Det verkar som om folk sätter sig med en bok i nyinköpta soffan. Bokias julisiffror är ännu inte klara men Per Skogholm säger att det verkar som om försäljningsökningen håller i sig.
    - Det här behöver vi i branschen, det är verkligen roligt. Redan första halvåret ökade bokhandelns försäljning totalt med 4,5 procent, enligt HUI.
    Akademibokhandelsgruppen har just fått fram julisiffrorna. Försäljningen ökade med drygt 10 procent jämfört med juli i fjol.
    - Det är en positiv trend som förstärkts ytterligare under sommaren, säger marknadschef Jonas Sjögren.
    Under hela våren har kedjans barnboksförsäljning ökat mer än övriga kategorier.
    I juni var ökningen hela 20 procent. Fackböcker säljer också bra, däremot fortsätter skönlitteraturen att minska.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.