Tillbaka

Retrokultur fick författare att lämna förlag

2021-06-16
av Kristian Lönner
Kalle Lind har startat Vintitj Förlag.
Foto: Nils Lind

Kajsa Grytt drar tillbaka den planerade utgivningen på nystartade Vintitj Förlag. Orsaken är att förlaget talat om ”retrokultur” i en pressrelease.

I går kom nyheten att Kalle Lind startar Vintitj Förlag tillsammans med Linus Kuhlin. Samma dag blev klart att den planerade utgivningen av Kajsa Grytts samlade texter inte blir av. Författaren skriver på sociala medier att hon tagit beslutet efter att ha sett en pressrelease där ordet ”retrokultur” använts.

”Begreppet "Retrokultur" är för mig idiotiskt. Mode och inredning kan vara retro. En lek med tidsåldrar och stilar. Ett sätt att ta sig tillbaka i tiden. Bra konst och kultur är tidlös och möter betraktaren i nuet. När det än skapats. Om mitt bidrag som fortfarande är pågående kallas retro vänder jag mig bort och skiter i det.” skriver Kajsa Grytt.

Kalle Lind säger till Göteborgs-Posten att förlaget inte varit tydliga i kommunikationen.

– Det vi vill göra är att samla in saker som finns men som inte är utgivna i bokform och i vår värld var Grytts texter en given utgåva. Men vi har uppenbarligen olika syn på begreppet retro, jag ser ju absolut inte henne som någon föredetting, säger han till tidningen.

Han säger också han respekterar Kajsa Grytts beslut.

– Hon är cool och hennes förhållningssätt är punkigt i ordets ursprungliga och bästa betydelse. Hon är dessutom så indie att hon hoppar av vårt indieprojekt. Det har jag respekt för, säger Kalle Lind till GP.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.