Tillbaka

Så fortsätter Storytel jobba i Ryssland

2022-03-02
av Kalle Laxgård
Bild på Storytels logotyp samt en vy från Röda torget i Moskva.
Storytel etablerade sig i Ryssland 2017 och har i dag tolv anställda på plats på i Moskva.
Foto: Sara Mac Key, Wikimedia Commons

Sanktionerna mot Ryssland hårdnar och allt fler företag stoppar sin verksamhet i landet. Något sådant beslut har Storytel ännu inte fattat.

– Vårt fokus är att trygga och säkra vår personal på plats, säger Dan Panas, global kommunikationschef.

Storytel etablerade sig i Ryssland 2017 och har i dag tolv anställda på plats på i Moskva.

– I samband med att kriget bröt ut i torsdags bildade vi ett dedikerat team centralt som jobbar helt för att löpande stödja medarbetarna. Vårt fokus är att trygga och säkra vår personal på plats, säger kommunikationschef Dan Panas.

Han påpekar att kriget är ett pågående händelseförlopp och att Storytel följer utvecklingen noga.

Enligt Dan Panas har arbetssituationen för de anställda förändrats på flera sätt den senaste veckan. Hur detta tagit sig uttryck är inget han vill gå in på, med hänvisning till att ”skydda integriteten i personalgruppen på plats”.

Kriget utspelar sig just nu i Ukraina. På vilket sätt är medarbetarna i Moskva utsatta?

– Det råder ett krig och det innebär nya utmaningar i vardagen och arbetet. Jag vill inte gå in närmare på detaljer vad det är.

Så vad är det för stöttning teamet behöver?

– Det är ett multiteam, så det är allt från kommunikation, juridisk hjälp, hjälp på affärssidan och självklart HR. Det är ett team som är redo för att kunna hjälpa till i alla delar.

Samtidigt genomför företaget hjälpinsatser till Ukraina, via sin polska division, säger Dan Panas.

Sedan Rysslands invasion har bland annat EU och USA infört hårda ekonomiska sanktioner mot landet. Bland annat har flera betalningslösningar strypts.

– Sanktionerna är införda för att vara kännbara men hur vi påverkas av detta – med respekt för omfattningen på den här konflikten och den humanitära krisen – är inget jag vill prata om i media. Det är inte ens ett ämne tycker jag. Vi är först och främst förfärade över den humanitära katastrof som konflikten i Ukraina har utlöst, säger Dan Panas.

I protest mot Rysslands agerande har landet uteslutits från stora sportevenemang så som fotbolls-VM, portats från Eurovision och stora svenska företag som Volvo, Sandvik, Ericson och SSAB har stoppat produktion och försäljning i landet. Under onsdagen kom även en uppmaning från Musikerförbundet till Spotify att ansluta till västvärldens sanktioner.

På frågan om invasionen påverkat Storytels vilja att fortsatta verka i Ryssland svarar Dan Panas:

– Som sagt, vi följer och analyserar händelseutvecklingen noga och löpande. Men jag vill inte spekulera i det.

Så i dagsläget finns det ingen plan på att pausa eller stänga ner verksamheten?

– Jag säger att vi följer utvecklingen väldigt noga och analyserar löpande och vill inte spekulera. Just nu är vårt fulla fokus på att trygga och säkra personalen på plats.

Hur många abonnenter Storytel har i Ryssland, eller i enskilda länder över lag, är inget företaget går ut med. Sanktionerna som utfärdats mot betalningssystemen i landet påverkar även lokala transaktioner, enligt Dan Panas.

Men de som är abonnenter kan fortsätta lyssna som vanligt?

– Svaret på den frågan är något att utvärdera löpande, givet diverse betalningssystem som finns lokalt. Vi fungerar i Ryssland i nuläget och vi kan trygga dels löneutbetalningar till anställda och royaltyersättningar till förlag, säger han.

Varken Bookbeat eller Nextory har verksamhet i Ryssland.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.