Tillbaka

Så gör förlagen i coronakrisen

2020-03-26
av Sophie Tanha, Kalle Laxgård
Kristoffer Lind, tagen vid ett annat tillfälle

Norstedtshuset är i stort sett tomt – nästan alla jobbar hemifrån. Lind & co minskar upplagorna drastiskt, medan stiftelsebackade Langenskiölds ökar kredittider till 120 dagar. SvB har frågat fem förlagshus hur coronapandemin påverkar verksamheten.

För Lind & co är den digitala styrkan något av en räddning när det stormar. Ljudbokslyssnandet ökar något, men inte i närheten av tillräckligt för att täcka raset från den fysiska försäljningen. Så även med näthandeln.

Förlaget har gått med på Akademibokhandelns önskan om att förlänga kredittiden. Men om redan lagda ordrar dras tillbaka, vilket framgick som ett alternativ av kedjans utskick till leverantörer, vore det ”jättejobbigt för alla”, enligt Kristoffer Lind.

– Det är klart att det är bekymmersamt, för förlagen är ju i samma sits som bokhandeln.

Författare som tappar viktiga intäkter i form av samtal och framträdanden på publika evenemang tillhör också coronapandemins ekonomiska förlorare. Finska Schildts & Söderströms förlag har gått ut med att tidigarelägga royaltyutbetalningar nästan två månader med anledning av detta. Sådana åtgärder är däremot svårare för förlag som inte har stiftelsepengar i ryggen, menar Kristoffer Lind.

– Vi får väl alla hjälpas åt. Vi försöker hjälpa bokhandlarna och vi försöker hjälpa författarna, men de får ha lite förståelse. Många förlag har det skittufft. Dels ska vi gå med på längre kredit till bokhandlare, dels ska vi gå med på att tidigarelägga royalties? Jag vet inte riktigt hur man skulle kunna göra det. Vi kommer ju få se förlag som går i konkurs om det här fortsätter, säger han.

Susanne Hamilton om corona och bokbranschens ekonomi Susanne Hamilton

Än så länge har Susanne Hamilton inte märkt av någon märkbart sjunkande försäljning sedan coronautbrottet slog till. Vd:n på Langenskiölds nämner istället att de fått göra tilltryck på två böcker.

Däremot har krisen slagit väldigt hårt mot förlagets författare.

– Alla avbokningar på alla författarsamtal, alla framträdanden och mässor. Det är det vi bygger hela vår verksamhet på. Hela vår strategi för det här året är byggd på fysiska relationer, säger Susanne Hamilton.

Oron och ovissheten är stor. Som stiftelseägt förlag har Langenskiölds andra förutsättningar än många andra. Hittills har förlaget gått ut till distributören Förlagssystem och sina kunder och erbjudit 120 dagars betalningstid. Man cyklar ut med böcker till kunder i Stockholm. Inga titlar ska skjutas på framtiden.

– Vi kommer att göra allt för att nå ut till marknaden på olika sätt och stödja bokhandeln. Vi kommer annonsera i dagspress, vilket går emot vad många gör, för att stödja våra författare. Vi drar inte i bromsen än, säger Susanne Hamilton.

Hur tror du att det här kommer påverka förlaget på lite sikt?

– Jag tror att det här kommer att påverka alla på djupet. Jag har ingen tro på att det här snart kommer att vara över. Vi gick på knäna innan den här pandemin slog till, och är du i kris när krisen kommer lär det inte bli bättre av det. Jag är övertygad om att vi efter detta kommer att få se en förändrad bokmarknad. Men vi arbetar med böcker, med något som ger människor glädje och nytta, och ur det kommer vi att hämta kraft.

Likt många andra arbetar Strawberry publishing hemifrån i så stor utsträckning som möjligt.

I ett mejl skriver vd Rebecka Leffler att situationen kring det nya coronaviruset är utmanande.

– Vi ser över vår planering, vi har flyttat på några enstaka titlar och diskuterar hela tiden bästa möjliga väg framåt – både internt och med våra författare och samarbetspartner. Självklart är det en tuff situation, 2020 är vårt första hela år och vi har en oändlig mängd kreativa planer som vi vill genomföra. 

Eva Gedin, vd för Norstedts förlagsgrupp, tycker det är lite för tidigt att uttala sig om coronavirusets påverkan på branschen. Hon lyfter Bokinfos ökade uppdatering av försäljningsstatistiken som ett bra stöd för att kunna följa omställningarna.

– Det är inte rocket science att fysisk bokhandel kommer att gå ner under den här perioden. Men hur mycket – och hur långsiktiga konsekvenserna kan bli – det är för tidigt att uttala sig om. Jämför man med andra marknader, som våra kollegor i Norden, så har ju förlagen här en annan balans mellan digital näthandel, strömningstjänster och fysisk bokhandel. På det sättet har vi ju bättre förutsättningar, men med all respekt för att det är ett tufft läge för många.

En nära dialog förs mellan förlaget, författarna och bokhandlarna, säger Eva Gedin som lyfter vikten av samarbete i det undantagstillstånd vi befinner oss i.

Sara Börsvik om hur branschen påverkas av coronaviruset Sara Börsvik, vd på Bonnierförlagen.

Liknande svar kommer från Sara Börsvik, Bonnierförlagens vd. Upplagorna ses över, bokhandlare får ökad flexibilitet vad gäller krediten och man gör sitt bästa för att hålla digital kontakt med sina författare. Extra fokus läggs på att bibehålla och öka efterfrågan på ljudbokstjänster och nätbokhandeln.

– Saker förändras inte bara dag för dag, utan timme för timme och det är svårt att förutspå vilka konsekvenser detta får för branschen på lång sikt, skriver hon i ett mejl.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.