Tillbaka

Så många svenskar läser en bok varje dag

2022-09-21
av Carina Jönsson
Foto: Christin Hume

Drygt 2,6 miljoner svenskar läste eller lyssnade på en bok under en genomsnittlig dag under första halvåret 2022. Att läsa en pappersbok är mycket vanligare än att lyssna på en ljudbok.

Det är Mediavison som mätt läsvanorna för 15-74-åringar under årets sex första månader.
Siffrorna innefattar skönlitteratur, barn- och ungdomslitteratur och fackböcker. Däremot räknas inte utbildningslitteratur in i siffrorna.

Drygt två miljoner uppgav att de läser en bok en genomsnittlig dag, jämfört med en miljon som lyssnar på ljudbok. 
Överlappet var stort och i undersökningen framkommer att mer än 40 procent av ljudbokslyssnarna även läste en tryckt bok under perioden.
- Sammantaget är bokläsandet i Sverige starkt, med över en tredjedel av 15–74 åringarna som läser och/eller lyssnar en genomsnittlig dag. Digitaliseringen har inneburit fler möjligheter till läsande, vilket så klart är en fördel när konkurrensen om vår mediekonsumtion ökar, säger Marie Nilsson, vd på Mediavision i pressmeddelandet.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.