Tillbaka

Så påverkar omikron Akademibokhandeln

2022-01-14
av Kalle Laxgård
Foto: Sara Mac Key

Trots restriktioner och rekordhöga smittotal fortsätter kunderna komma till Akademibokhandeln, säger Bokusgruppens vd Maria Edsman. Försäljningen flyter på. Hur det blir med den kommande bokrean är mer osäkert.

Under onsdagen registrerades 25 215 nya coronafall i Sverige. Ett nytt rekord och nivåerna väntas stiga brant meddelar Folkhälsomyndigheten.

För handeln innebar den snabba spridningen av omikron-varianten nya restriktioner strax före jul. Eftermiddagen 21 december gavs beskedet om att regler för begränsningar av trängsel i butik skulle börja gälla två dagar senare.

– Det var rätt utmanande. Även om det bara var att gå tillbaka till modeller vi redan hade haft, var det tufft att få till med så kort varsel och dessutom under årets mest hektiska dagar. Men utifrån de rapporter jag fått klarade vi det så bra som vi kunde utifrån förutsättningarna, säger Maria Edsman. 

Hur julhandeln gick avböjer hon att kommentera, med hänvisning till reglerna för börsnoterade bolag. Rapport kommer i mitten av februari.

I dag, när försäljningen gått ner från julruschens nivåer, går hanteringen av restriktionerna förhållandevis smidigt, menar Maria Edsman.

Kommer folk till butikerna också, trots den snabba virusspridningen?

– Det är inte så att det gått ner på nivåerna där pandemin gjorde som största avtryck. Butiker klarar sig ganska bra just nu. Jag tror att kunderna är lite avtrubbade. Med vaccinationerna vande man sig lite att gå tillbaka till att göra som man gjorde före pandemin, även om jag tror att många är försiktigare. Men vi har inte sett något stort kundtapp.

Sedan de senaste restriktionerna infördes har många evenemang med datum den närmaste framtiden tvingats ställas in eller skjutas upp. Hur den kommande bokrean, med start 22 februari, kommer att bli, är svårt att säga, menar Maria Edsman.

– Det är oerhört svårt att sia om. I år har vi planerat för att ha en bokrea i butik. Det är svårt att ställa om med kort varsel så vi kommer nog inte kunna göra några jättestora förändringar utifrån det.

En åtgärd för att minska trängseln är att erbjuda förhandsbokningar med möjlig upphämtning av bokkasse i butik, något man hade även förra året. Hon säger att spekulationerna om hur smittspridningen kan komma att se ut när rean börjar varierar kraftigt.

– Vissa tror att det inte kommer att vara kraftig smittspridning om någon månad. Då är det kanske okej. Annars får vi hantera det som vi hanterar det nu: se till att det inte blir för trångt, säger Maria Edsman.

Finns det något ni efterfrågar från politiska beslutsfattare eller bokförlag utifrån rådande situation?

– Det enda vi önskar från de som beslutar är att få mer än en till två dagar när vi ska ställa om. Tydlighet och framförhållning. Sedan förstår jag att de ibland måste agera väldigt snabbt, det har jag inga synpunkter på. Men får man önska skulle vi gärna få en vecka på oss att ställa om till nya arbetssätt.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.