Tillbaka

Så reagerar förlagen på Strawberrys ankomst

2019-02-19
Petter Stordalens Strawberry Publishing kommer till Sverige.

En krigsförklaring mot Bonnierförlagen. Det säger förläggare som SvB pratat med. 

– Men ett framgångsrikt jordgubbsförlag kommer att gynna marknaden, säger Kristoffer Lind, vd för Lind&Co.

Strawberry Publishing startar eget i Sverige, och rekryterar från Bonnierägda Forum. 

– Man är en tydlig konkurrent till Forum och så tar man tre viktiga personer därifrån. Det är en krigshandling, säger Pelle Andersson, förlagschef på Ordfront, till SvB.

Kristoffer Lind, Lind&Co, är inne på samma bana. 
– Det är ett hot mot Bonnier, det är en krigsförklaring: Jag tror att de kommer att stjäla sina författare därifrån. Det kommer inte att gå annars. Det går inte att bara sätta igång ett förlag, säger han.

Ann-Marie Skarp, förlagschef på Piratförlaget, ser Stordalens entré som en åtta på en tiogradig branschpåverkansskala. Ett larm som sjunkit något i styrka sedan Bonnier annonserade sin sammanslagning av Bonnier Fakta och Forum. 

Kristoffer Lind är inne på liknande tankar.

– Det kommer att bli färre avhopp från Bonnier än vad vi tror och det blir tuffare för Strawberry Publishing än vi tror. Men går det bra för dem har de möjligheten att få en tredjeposition (i förlagstoppen, reds anm), säger han.

Jonas Axelsson, förlagschef på danskägda Polaris, ser Bonniers sammanslagning mellan Bonier Fakta och Forum som ett sätt att visa tänderna.

– Man har ett stort behov av att visa att man är en stark muskel. Det är första gången man går ut från Sveavägen och säger vad man ska omsätta (300 MSEK, reds anm). Det tror jag är ett svar på att Stordalen pratar om omsättning hela tiden, säger han.

Han upplever det dock inte som något hot mot danskägda Polaris att ytterligare ett samnordiskt förlag kliver in på scenen.

– Det är aldrig fel att det rörs om i grytan. Det hjälper författarskaran, de får fler valmöjligheter. Det finns de som säger att det inte får plats, men jag förstår inte hur de resonerar. Det finns en obalans med två storägare på marknaden och prioriteringar görs därefter inom retail och media, säger han.
Men han höjer samtidigt varningsflagg.

– Det kan bli tufft för dem att få det att fungera. Det är en omfattande struktur de har levt i på Sveavägen där du har hela fabriken riggad. Jag kan gå till min egen erfarenhet, och inse hur många ingredienser en förlagsverksamhet kräver innan man får ut befintliga böcker. Det som är Strawberry Publishing i Norge är bara ett år gammalt, säger Jonas Axelsson.
Pelle Andersson hänvisar till Piratförlaget, som startade med att köpa över profilerade författare, på samma sätt som flera av förläggarna SvB pratat med spår att Forum kommer att göra.
– Förr var det viktigt att skaffa sig ett kulturellt kapital. Kändisbloggare behöver en miljö där det också finns något annat. Man kan plocka X antal stora författare men efter ett tag måste man bli ett vanligt förlag och odla författarskapen och hitta debutanter. Men det håller säkert några år, säger han.

För de enskilda förlagen varierar graden av oro.

– Det är klart att de blir konkurrenter, säger Ann-Marie Skarp, Piratförlaget.

Kristoffer Lind är inte bekymrad.

– Vi kommer inte att springa på samma böcker, de behöver bara bästsäljare, säger han.

Utesluter detta att det blir några förlagsköp i Sverige från Strawberrys sida?

– Det verkar gå väldigt fort, de springer på flera spår samtidigt. Det kan hända att de fortsätter att köpa förlag, säger Kristoffer Lind.
SvB har även varit i kontakt med Simon Brouwers, vd för Mondial, som dock inte vill uttala sig i frågan.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.