Tillbaka

Så stöttar branschen krigets offer i Ukraina

2022-03-11
av Karin Selåker Hangasmaa
Barn i Ukraina lyfts på buss Samt en bild på Dag Öhrlund, författare, tillsammans med ambulansföraren Pär Johansson.
Författaren Dag Öhrlund tillsammans med ambulansföraren Pär Johansson från stiftelsen Blåljus i Samverkan.
Foto: UNHCR, pressbild

SvB har tidigare skrivit om att Bonnier Books och Tukan skänkt pengar till krigets offer i Ukraina. Nu sluter fler aktörer upp. Bland annat samlar författaren Dag Öhrlund in pengar för att skicka ambulanser till Ukraina. 

På sin Facebooksida auktionerar Dag Öhrlund ut tavlor, där pengarna går till stiftelsen Blåljus i Samverkan. Stiftelsen köper in svenska ambulanser som är på väg att tas ur tjänst, fyller dem proppfulla med sjukvårdsutrustning, och kör ner dem till Ukraina. Hittills har följarna bidragit med 50 000 kronor.

Redan nu har en ambulans åkt från Sverige för att överlämnas till ukrainska sjukvårdare. 

– Det har gått bra så vitt jag vet, de avslöjar inte sin färdväg eftersom det är en last värd över 300 000 kronor, säger Dag Öhrlund till Svb. 

Han hoppas att fler författare ska nappa, men än så länge har han inte sett något liknande initiativ från kollegerna. 

– Jag känner inte till att någon har hakat på. Det är synd för det här är ett enkelt sätt att snabbt få in pengar och göra en viktig insats. Jag tror det finns många som skulle kunna tänka sig donera pengar för att få en autograf, ett manus eller en tavla av sin favoritförfattare.

Dag Öhrlund, författare, tillsammans med ambulansföraren Pär Johansson.
Författaren Dag Öhrlund tillsammans med ambulansföraren Pär Johansson.

SvB har tidigare skrivit om att Bonnier Books och Tukan förlag skänkt pengar till Ukraina. Nu sluter fler aktörer upp.

I Akademibokhandelns butiker har kunderna kunnat skänka pengar till SOS Barnbyars katastroffond för Ukraina. Totalt samlade kunderna 657 672 kronor. Nu dubblar bokhandeln summan och donerar totalt 1 315 344 kronor till fonden.

Förläggareföreningen har valt att skänka pengar till sin polska motsvarighet. Föreningen går in och stödköper böcker av ukrainska förlag för att ge till ukrainska barn och familjer som befinner sig i Polen, på flykt från kriget.

Nu ger Ekström & Garay ger donation på 50 000 kr till Röda Korsets humanitära insatser i Ukraina. Tillsammans med Opulens magasin, ABF Malmö, ABF Göteborg och tryckeriet Exakta Print AB kommer förlaget ge ut antologin Poeter mot krig där allt överskott går till Röda Korset. Förhoppningen är att boken kommer ut i mars, enligt ett pressmeddelande.

Även Norstedts Förlagsgrupp bidrar ekonomiskt till UNHCR och till PEN:s Akutfond, för dem som verkar för det fria ordet i Ukraina.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.