Tillbaka

Så stöttar branschen läsning i coronatider

2020-03-20
av Kalle Laxgård
Foto: Wikimedia Commons/Salim Virji

UPPDATERAD. Digitala författarbesök, gratis läromedel och författare som cyklar ut med böcker till läsarna.

Många tar nu särskilda initiativ för att lätta upp i krisen av coronaviruset.

SvB har tidigare rapporterat både om bokhandlare som tar ”böckerna under armen” och går hem till kunder som inte kan handla själva, och om franska förlag som infört särskilda stöd för boklådors överlevnad.

Medan coronakrisen framstår som allt mer kompakt tas också allt fler initiativ för att lätta upp och hålla samman.

* När Idus-författaren Elin Björnsson tvingades ställa in sitt besök på Västerviks bibliotek var beslutet självklart.

– Samtidigt vill jag inte ge upp! kommenterar hon.

Istället cyklar Elin Björnsson under två lördagar hem till de Västerviksbor som vill beställa hennes debut.

* Med anledning av att många elever och lärare tvingas hålla sig hemma bestämde sig läromedelsförlaget Gleerups i torsdags att låta skolor gratis använda förlagets digitala läromedel terminen ut. Sedan dess har de märkt av en efterfrågan från hundratusentals elever meddelar, marknads- och försäljningschef Elisabeth Lennartsdotter. Även fler läromedelsförlag har därefter öppnat för gratis användning.

* Under fredagsförmiddagen inledde deckarstjärnan Camilla Läckberg högläsning av sin bok Isprinsessan via Instagram för att uppmärksamma läsningen i karantäntider.

* Likaså börjar bokförlaget Atlas erbjuda digitala författarträffar. Alla som köper någon av Alexandra Pascalidous böcker, Susanne Nyléns Tvillingboken eller Malin Haawinds Satans skit i valfri butik kan därefter skicka en bild på kvittot till Arenagruppen. Därefter kan läsaren välja mellan möten med författarna nästa fredag.

* Ett annat initiativ för att öka tillgången till läsning står Ordfront för, som under en vecka ger bort boken Överlev katastrofen av folkbildare Herman Geijer. Ordfront meddelar även att förlaget under varje vecka som coronakrisen pågår kommer att erbjuda en ny e-bok för gratis läsning.

* Gratis läsning är något också Nextory satsar på. Riktat till barnfamiljer som behöver vara hemma erbjuder tjänsten nu fri lyssning i 28 dagar.

* Även Amazons ljudbokstjänst Audible låser upp innehåll för att bidra med underhållning för hemmasittande. Via tjänsten Audible stories, som inte innehåller titlar på svenska, kan lyssnare ta del av gratis ljudinnehåll på språk som engelska, franska tyska och italienska.

* Redan i förra veckan rapporterade SvB hur ett tilltryck av Ordfronts storsäljare Portionen under tian blivit försenat sedan tryckeriet fått sena pappersleveranser till följd av corona. Nu har Publit bland annat tagit bort publiceringsavgiften för förlag som väljer att trycka print on demand. Också rabatter på små upplagor har införts.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.