Tillbaka

Säljer hälften av Brombergs

2019-06-04
av Kalle Laxgård
Dorotea Bromberg
Foto: Ylva Sundgren

Dorotea Bromberg säljer 50 procent av Brombergs till Elite hotels ägare Bicky Chakraborty. Pengarna ska användas till ny utgivning och digitala satsningar.

Bicky Chakraborty och Dorotea Bromberg har känt varandra i över tre decennier. Sedan några år tillbaka arrangerar de tillsammans en påkostad middag i samband med Bokmässan varje år.

Tanken på Bicky Chakraborty som delägare föddes för omkring ett år sedan. Dorotea Bromberg hyllar hotellägarens entreprenörskap.

– På det här sättet får vi fler ben att stå på och möjligheter att marknadsföra oss, säger hon.

Efter en riktad nyemission äger Bicky Chakraborty nu 50 procent av förlaget medan Dorotea Bromberg behåller 45. De sista 5 procenten ägs av Maria Olofsson, nytillträdd vd för Brombergs och delägare sedan 2006.

Hur mycket pengar affären handlar om vill Dorotea Bromberg inte uppge. Enligt henne ska kapitaltillskottet uteslutande användas till ökad utgivning, nya författare och satsningar på digitala format.

– Ett exempel är att göra mycket mer ljudböcker, vilket vi redan satt i gång med. Vi har velat göra det länge men det är dyrt, säger Dorotea Bromberg.

I dag ger Brombergs ut ett 30-tal titlar per år, varav 6–8 är barnböcker. Hur stor ökningen ska bli är inte fastlaget men Dorotea Bromberg uppskattar det till cirka 10 titlar årligen.

Brombergs har några tunga år bakom sig. Nu gör ni nyemission och får in pengar. Har du varit orolig för framtiden?

– Ja, det är man alltid när det går dåligt, säger Dorotea Bromberg. Självklart har jag varit orolig. Vi vill sälja mer men har haft år där vi inte lyckats öka omsättningen. Det måste vi göra för att veta att vi ska finnas i många år till.

För att utveckla förlaget genomför Brombergs nu också en omorganisation. Maria Olofsson är ny vd och en storsatsning på evenemang drar i gång under hösten, i samarbete med Bicky Chakrabortys Elite hotels.

Du har drivit Brombergs i över 40 år. Hur känns det att släppa i från sig majoriteten av förlaget?

– Vet du vad, jag har varit med om alla varianter genom åren, säger Dorotea Bromberg. Jag har ägt 100 procent, 5 procent, 40 procent. Once upon a time var vi helägda av Norstedts i tre år. Hur kändes det? Inget annorlunda. Jag personligen ändrar inte mitt sätt att arbeta, jag jobbar likadant som jag alltid gjort. Vi har vår identitet klar för oss. Men kanske kan det här tillföra något nytt och intressant. Så: Det känns helt enkelt bra.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.