Tillbaka

Säljer Norstedts kartor

2021-04-01
av Kalle Laxgård
Pedro Pettersson (på bilden) köper Norstedts kartor tillsammans med Anders Lundström.
Foto: Sara Mac Key

Norstedts förlagsgrupp säljer av kartverksamheten, inklusive Kartbutiken i centrala Stockholm. Köpare är Norstedts kartors två anställda.

– Att förvärva kartverksamheten känns som ett naturligt nästa steg på den här resan som började redan 1985 när Lantmäteriet startade Kartförlaget, säger Pedro Pettersson, tidigare chef för Norstedts Kartor och nu ny vd för Kartförlaget 1985, i ett pressmeddelande.

2008 följde han med när Norstedts köpte Kartförlaget. I ett pressmeddelande skriver parterna att Norstedts Kartor varit marknadsledande på att ge ut och sälja kartor sedan 1980-talet. Förlaget har även den egna Kartbutiken på Mäster Samuelsgatan i Stockholm city.

Nu köper Pedro Pettersson, tillsammans med förlagets andra anställde Anders Lundström, verksamheten och under bolagsnamnet Kartförlaget 1985 AB.

– Försäljningen av kartverksamheten är ett naturligt steg i att renodla vår förlagsverksamhet. Vi har utvecklat verksamheten och investerat i nya digitala produkter vilket ökat den digitala försäljningen. Vi är nu extra glada över att avyttra verksamheten till de två medarbetarna Pedro Pettersson och Anders Lundström som har jobbat med affärsområdet i många år. Vi önskar dem stort lycka till framöver, säger Linda Säresand, vice vd på Norstedts förlagsgrupp i pressmeddelandet.

Affären träder i kraft i dag 1 april och köpeskillingen görs inte offentlig.

I och med affären blir Kartförlaget 1985 landets ledande kartföretag.

– Vårt mål är att behålla positionen som den ledande producenten och leverantören av tryckta kartprodukter i Sverige och fortsätta utveckla fler digitala tjänster likt våra populära karttjänster Min Karta och Designkartan, säger Pedro Pettersson i ett uttalande.

Flaggskeppet för förlaget har varit Motormännens vägatals. I en tidigare artikel i SvB berättade Pedro Pettersson att atlasen 2015 passerade en miljon sålda exemplar sedan starten 1992.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.