Tillbaka

Samtal om e-bokslån bröt samman

2012-05-02
av Sara Djurberg
Förlags- och biblioteksrepresentanter har inte kunnat komma överens om en gemensam lösning för e-bokslånen. På onsdagen avbröts samtalen – efter att Förläggareföreningen meddelat att man står fast vid sitt första förslag om en licensmodell.

Efter många möten både hos Förläggareföreningen och på Biblioteksföreningens kansli i Stockholm är den gemensamma arbetsgruppen tillbaka på ruta ett, och har beslutat sig för att avbryta samtalen. Förläggarna backar inte från den modell som man föreslog för ett år sen: att biblioteken får köpa en licens för varje e-bok och att den sedan kan lånas ut i ett exemplar åt gången, som en fysisk bok.

Efter att ha tittat på olika modeller och räknat, träffat Författarförbundet och Litteraturutredningens Tomas Lidman, har vi kommit fram till att det är den modell vi tycker är bäst. Vi har stämt av med författarna och har som jag uppfattat det en samsyn vad gäller detta. Modellen är tydlig och följer de rutiner vi är vana vid vad gäller till exempel hur man beräknar royalty, säger Kristina Ahlinder.

Niclas Lindberg, generalsekreterare Biblioteksföreningen:

– Det kom lite som en överraskning. Vi har kunnat ge och ta utifrån våra utgångspunkter i samtalen, men den här väldigt tydliga låsningen kom i dag. Det vi har prövat idémässigt är en abonnemangsmodell där en stor del av e-bokstitlarna – utom de allra nyaste – ingår i ett paket som biblioteken betalar ett fast årspris för. Förstås med hänsyn till hur många invånare en kommun har. Det skulle säkra en titelbredd hos biblioteken, säger Niclas Lindberg och fortsätter:

– Jag håller inte med om att det skulle vara svårt att redovisa försäljningen till författarna, vilket var förläggarnas invändning.

Men förlagen räds vad en sådan modell skulle innebära för e-boksförsäljningen.

– Det är oöverskådligt vad konsekvenserna skulle bli om vi går in i en sådan modell. E-boksförsäljningen är så liten att det inte känns rätt att binda upp sig i ett långtgående avtal. Den kommersiella marknaden måste få en chans att blomstra först. Författarna är inne på exakt samma linje, säger Kristina Ahlinder.

Förläggarna i gruppen, Peter Wilcke, Magnus Nytell och Pelle Andersson, är eniga och även bland övriga förlag, små som stora, finns ett stöd, enligt Kristina Ahlinder.

Biblioteksföreningen hoppas nu på engagemang från politikerna.

– Frågan är olöst och kvarstår: ska biblioteken ha tillgång till e-böcker? Här måste det till ett politiskt initiativ. Är man beredd att skjuta till resurser eller skapa ett regelverk för att säkra tillgången? säger Niclas Lindberg.

Läs också

Samarbete ska lösa e-boksutlåningen

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.