Samtal om e-bokslån bröt samman
Efter många möten både hos Förläggareföreningen och på Biblioteksföreningens kansli i Stockholm är den gemensamma arbetsgruppen tillbaka på ruta ett, och har beslutat sig för att avbryta samtalen. Förläggarna backar inte från den modell som man föreslog för ett år sen: att biblioteken får köpa en licens för varje e-bok och att den sedan kan lånas ut i ett exemplar åt gången, som en fysisk bok.
Niclas Lindberg, generalsekreterare Biblioteksföreningen:
– Det kom lite som en överraskning. Vi har kunnat ge och ta utifrån våra utgångspunkter i samtalen, men den här väldigt tydliga låsningen kom i dag. Det vi har prövat idémässigt är en abonnemangsmodell där en stor del av e-bokstitlarna – utom de allra nyaste – ingår i ett paket som biblioteken betalar ett fast årspris för. Förstås med hänsyn till hur många invånare en kommun har. Det skulle säkra en titelbredd hos biblioteken, säger Niclas Lindberg och fortsätter:
– Jag håller inte med om att det skulle vara svårt att redovisa försäljningen till författarna, vilket var förläggarnas invändning.
Men förlagen räds vad en sådan modell skulle innebära för e-boksförsäljningen.
– Det är oöverskådligt vad konsekvenserna skulle bli om vi går in i en sådan modell. E-boksförsäljningen är så liten att det inte känns rätt att binda upp sig i ett långtgående avtal. Den kommersiella marknaden måste få en chans att blomstra först. Författarna är inne på exakt samma linje, säger Kristina Ahlinder.
Förläggarna i gruppen, Peter Wilcke, Magnus Nytell och Pelle Andersson, är eniga och även bland övriga förlag, små som stora, finns ett stöd, enligt Kristina Ahlinder.
Biblioteksföreningen hoppas nu på engagemang från politikerna.
– Frågan är olöst och kvarstår: ska biblioteken ha tillgång till e-böcker? Här måste det till ett politiskt initiativ. Är man beredd att skjuta till resurser eller skapa ett regelverk för att säkra tillgången? säger Niclas Lindberg.
Läs också
Samarbete ska lösa e-boksutlåningen
Vad tyckte du om artikeln?