Tillbaka

Satsar på Danmark

2017-06-26
av Kalle Laxgård
Lars Rambe, vd för Hoi.
Foto: Helene Rothstein Sylvesten

Hoi tar sitt koncept över sundet. I höst ger förlaget ut sina första böcker i landet. På sikt planerar de även att ge ut danska författare.

I augusti kommer de första titlarna med Hoi:s stämpel på ut i Danmark. En av de första blir spänningsförfattaren Åsa Schwarz och under hösten publiceras ytterligare ett tiotal böcker från förlaget.

Det markerar starten på Hoi:s nya satsning i landet.

– Vi har etablerat ett dotterbolag och har ett fint samarbete med ett danskt produktionsbolag och förlag, AV Forlaget. Men det är vår lista som är utgångspunkten, säger Hoi:s vd Lars Rambe.

Enligt honom är initiativet ett sätt att ge förlagets författare en möjlighet att nå ut på ytterligare en marknad. Vilka som blir aktuella för Danmarkslansering bestäms tillsammans med AV Forlaget.

De båda parterna har tidigare samarbetat kring Hoi:s ljudboksproduktion. Rent praktiskt kommer Hoi också att dela lokaler med AV Forlaget i Odense. Även personalen delas.

– Men planen är att vi ska börja anställa i det här bolaget när vi ser att det fungerar, säger Lars Rambe.

Ytterligare ett steg i planen är att börja ge ut danska författare, primärt i Danmark – men även i Sverige.

– Men vi måste bygga rätt organisation först. Ska vi ta på oss att ge ut en dansk författare måste vi ha all den organisation som krävs för att kunna göra allt det vi gör för svenska författare i Sverige i dag, säger Lars Rambe.

Förhoppningen är att det sker nästa år.

Enligt Lars Rambe pågår just nu införsäljningsarbetet för förlagets planerade titlar. Hur stor Hoi:s omsättning blir i Danmark vill han dock inte spekulera i.

– Vi räknar med en god verksamhet med ett antal miljoner i omsättning. Exakt hur stort vågar jag inte säga, men lyckas vi ge ut även danska författare, som vi kan lansera i Sverige, tjänar både vi och författarna pengar i båda länderna. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.