Tillbaka

Satsar på dramatiserad ljudbok

2018-05-16
av Kalle Laxgård
Mattias Lundgren
Foto: Sebastian Borg/WAPI

När Word Audio Publishing återutger Christina Larssons Nådastöten som ljudbok sker det med hjälp av ett 20-tal skådespelare och uppdelat i fyra avsnitt. Nu hoppas vd Mattias Lundgren på 100 000 lyssningar.

I februari släppte förlaget göteborgsförfattaren Christina Larssons bok Nådastöten i samtliga ljudbokstjänster.

Nu gör man det igen – fast i en uppdaterad version.

Word Audio Publishing marknadsför satsningen som den första boken i ett nytt ljudboksformat, benämnt ”colorized audio”, och har gjorts i samarbete med ljudstudion Read out loud.

– Den här innehåller inte bara en berättarröst, som vanliga ljudböcker, utan även dialoger med flera skådisar, ljudeffekter och musik, säger vd Mattias Lundgren.

Boken delas in i fyra delar som släpps med en veckas mellanrum. Produktionskostnaden är också högre än för en vanlig ljudbok.

– Naturligtvis kostar det mycket mer. Det är ett 20-tal skådespelare som är med och fungerade ungefär som en filminspelning med klippor, bomstativ och regissörer, säger Mattias Lundgren.

Vad är skillnaden mot radioteater?

– Man kan säga att det är en lite modernare variant. Det är som att säga ”Vad är skillnaden mellan Dramaten och Netflix?”.

– Det finns väldigt bra radioteater, men detta är lite snabbare än i traditionell radioteater. Det finns en del förebilder i USA men främst vill vi närma oss filmen.

Sedan Nådastöten gavs ut har 25 000–30 000 personer lyssnat på den. Den nya versionen hoppas Mattias Lundgren ska ticka in 100 000 lyssningar framöver.

– Jag tror att många som tidigare lyssnat är intresserade av den här versionen också. Vi måste tänka framåt hela tiden. Man ska ha en valfrihet i vad man ska lyssna på och vill gärna nå de som hellre tittar på film. Det finns inget som säger att det inte ska kunna finnas flera ljudboksformat.

Enligt Mattias Lundgren är förhoppningen att kunna göra ett par liknande produktioner om året.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.