Tillbaka

Satsning på internet-bokhandlar i Sverige

1997-02-21
av SvB
Framgångarna för utländska internet-bokhandlar som Amazon börjar sätta sina spår i Sverige. Wettergrens i Göteborg lägger nu ut hela sitt sortiment på 70 000 titlar på Internet. Även Bonniers och Akademibokhandeln ligger i startgroparna.

okhandels panel anser att Internet utgör en möjlighet för bokhandeln (se nedan). Några som tagit utmaningen på allvar är Wettergrens i Göteborg som nu lägger ut hela sitt sortiment på Internet enligt samma modell som de stora utländska Internet-bokhandlarna. Adressen är www.wettergrens.se. Hittills har de svenska bokhandlarnas hemsidor varit en slags företagspresentationer eller erbjudit blott ett hundratal böcker som hos Billingska bokhandeln i Höör (www.billingska.se).
Wettergrens databas innehåller alla deras 70 000 böcker, sökbara på ord i titeln och på författaren. Beställer gör man genom att fylla sin virtuella korg, ta den till kassan och berätta hur man vill betala (postförskott eller mot faktura, det sistnämnda avser endast företag).
Fram till den sista mars lämnar Wettergrens 20 procent rabatt på alla köp via hemsidan. Börje Gustafsson, produktchef för datasortimentet och eldsjäl bakom Internetbutiken, märker att intresset hela tiden ökar. Dessutom är det många som konsulterar hemsidan för att sedan göra inköpet i "verkligheten".
Innan sommaren ska även Bonniers starta sin Internet-bokhandel i samarbete med Pocketgrossisten och med stöd från Bonnier Online. Internet-bokhandeln kommer att sälja böcker från alla förlag, i varje fall från de som kan leverera säljinformation i en intelligent elektronisk form.
- Vi har själva fått många förfrågningar, berättar Henrik von Schulz på Bonnierförlagen med ansvar för nya medier. Därför har vi nu börjat mata in alla våra aktuella titlar med säljtext och bilder i digital form.
Bokiakedjan utreder tillsammans med en icke namngiven partner huruvida man ska lägga ut sig på Internet eller inte. Styrelsen ska under våren fatta beslut om hur långt man vill gå. Webbplatsen kan bli en marknadsföringskanal i syfte att "bara" generera trafik i butik, eller bli en regelrätt Internetbutik.
- Vi får se var vi hamnar, säger Ulf Olausson, IT-ansvarig på Bokia.
I det senare fallet lär vi få se kreativa modeller för hur medlemsbutikerna ska kompenseras för konkurrens från den egna organisationen.
Innan sommaren planerar också Akademibokhandeln att öppna sin första virtuella bokhandel.
Ett svenskt "problem" är att databaserna inte innehåller mer än titel, författare, tryckår och bindning. Wettergrens planerar att ändra på detta, i varje fall vad gäller de bästsäljande titlarna. Kanske får vi också se sidor riktade mot olika intressen och diskussionsgrupper för en bättre kundkontakt.
Hos amerikanska Amazon (www.amazon.com) finns böckernas baksidestexter och recensioner från såväl professionella tyckare som vanliga e-postande bokslukare.
Världens största bokhandelskedja Barnes & Noble kommer i februari att introducera en Internet-bokhandel och erbjuda alla boktitlar som finns tillgängliga på kedjans centrallager som omfattar 400 000 titlar. För inbundna böcker utgår 30 procent rabatt och för pocket 20 procent.
Den höga rabatten motiverar B&N med att konsumenten ska få sin del av kostnadsbesparingen som den nya direktdistributionen innebär. Genom den nya satsningen kommer kedjan att konkurrera med sina egna butiker.
Enligt branschbedömare ska B&N:s nya giv ses mot de framgångar som Amazon och andra Internet-bokhandelsföretag haft det senaste året. Till skillnad mot dessa lovar emellertid B&N snabbare leverans och lägre pris.
Amazons störste konkurrent, Book Stacks, säljer nu bästsäljarna till 30 procent under listpris och för majoriteten av övriga 400 000 titlar lämnas en rabatt på 15 procent (www.books.com).
Hans Arby & Leif Olsson

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.