Tillbaka

Sem-Sandberg och Carlberg till Akademien

2020-10-13
av TT/ Litteratur
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Ingrid Carlberg och Steve Sem-Sandberg blir nya ledamöter i Svenska Akademien. Därmed är Akademiens sista tomma stolar nu fyllda.
– Det tog ett tag att hämta mig från chocken, säger Ingrid Carlberg.

Författaren och journalisten Ingrid Carlberg och författaren, kritikern och översättaren Steve Sem-Sandberg har utsetts till nya ledamöter i Svenska Akademien.
Ingrid Carlberg överrumplades av frågan från Akademien. Men när hon hämtat sig från chocken kände hon att uppdraget var "hedrande, viktigt och ansvarsfullt". Nu ser hon fram emot att lyfta sakprosan i Akademiens arbete.
– För mig är Svenska Akademien ett av vårt lands mest betydelsefulla och anrika institutioner. Jag har jobbat med det skrivna ordet i hela mitt liv och sällan har arbetet med att stärka det svenska språket och litteraturen känts mer angeläget än nu. Världen behöver Svenska Akademien och om Svenska Akademien tror att de behöver mig så vem är jag att säga nej, säger hon till TT.

Akademiens ständige sekreterare Mats Malm utvecklar hur man resonerat vid valet av Carlberg och Sem-Sandberg och konstaterar att Akademien behövt mer facklitteratur:
– Ingrid Carlberg har ju arbetat som journalist länge och skrivit några fantastiska biografier, men också medicin. Steve Sem-Sandberg gör helt andra saker, en framstående författare och kritiker. Han har arbetat som kritiker länge och har ett väldigt gott omdöme, och arbetat som översättare. Båda tror vi kommer att stärka akademiens arbete väldigt påtagligt. De är två stora krafter. Jag är väldigt glad för invalen och ser fram emot att arbeta med dem.
Invalen överraskar inte Ida Ölmedal, kulturchef på Sydsvenskan:
— Ingrid Carlberg har ju fått pris av Akademien tidigare och Steve Sem-Sandberg var ju en bättre försvarare av Peter Handke än Akademien själva var, en mer nyanserad röst. Jag tänker att de kanske imponerades av honom och tycker att han är ett bra val.

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman anser däremot att att valet av Carlberg är lätt överraskande "och därför ännu mer glädjande".
— Hon är en framstående fackboksförfattare, journalist och populärhistoriker. Det tycker jag tyder på en ambition att bredda bevakningsområden och kompetensen i Akademien, säger han.
Valet av Sem-Sandberg anser Wiman inte alls vara kontroversiellt.
— Det är väl så att till och med jag kan få lite hopp om Svenska Akademien nu. Steve Sem-Sandberg är en av vår tids främsta romanförfattare, så det är passande att han sitter i Svenska Akademien, säger han.
Carlberg efterträder avlidne Göran Malmqvist på stol 5. Sem-Sandberg ersätter avlidna Kristina Lugn på stol 14. De inträder formellt i Akademien den 20 december.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.