Tillbaka

Shaman Dureks bok stoppas av etiska skäl

2019-10-23
av Sophie Tanha
Shaman Durek Veretts bok stoppas av förlaget
Shaman Durek Verett
Foto: Nona förlag

Nona förlag stoppar utgivningen av shamanen Durek Verretts kommande bok. Detta efter att norska Cappelen Damm tagit beslutet att stoppa boken av etiska skäl.

Boken Spirit hacking har fått stor uppmärksamhet, inte minst på grund av Durek Verretts relation med norska prinsessan Märtha Louise. Med mindre än en vecka kvar till det norska utgivningsdatumet kom beskedet att förlaget stoppar utgivningen, som Bok365 var först med att berätta. Kort därefter bekräftar Nona, Durek Verretts svenska förlag, att de också stoppar utgivningsplanerna för tillfället.

– Vi håller på och undersöker frågan från vårt håll och har en dialog med det norska förlaget, men i nuläget är beskedet att vi också stoppar utgivningen, säger Jiwar Roshan, pressansvarig för Nona förlag till SvB.

I ett pressmeddelande skriver Cappelen Damm att boken aldrig borde ha antagits av förlaget.

”Yttrandefrihetens ramar ska vara breda. Innehållet i denna bok väcker däremot väsentliga etiska frågor som är viktiga för Cappelen Damm som förlag. Till exempel är delarna om cancer väldigt problematiska och kan vara skadliga och i slutändan farliga om budskapet tas bokstavligen” skriver förlaget.

I Norge skulle boken ha kommit ut 29 oktober. Cappelen Damm skriver att beslutet att dra in boken borde tagits tidigare.

”Manuset borde ha gått igenom en bredare redaktionell värdering och diskussion när vi antog den” skriver de i pressmeddelandet.

Nona förlag kan inte ge ytterligare kommentarer kring varför de i nuläget tagit beslutet att dra in boken.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.