Tillbaka

Sista platsen tillsatt – ingen från förlagen

2021-10-22
av Kalle Laxgård
Amanda Lind.
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Det blir ingen representant från förlag eller bokhandel i nya läsrådet. I dag presenterade kulturministern sista ledamoten.

Trots utfästelser om bred representation och vikten av att inkludera näringslivet – såsom förlag och bokhandel – fanns inga personer därifrån med när kulturministern presenterade ledamöterna till läsrådet tidigare i höstas. Detta väckte kritik i bokbranschen, som också framhöll det stora läsfrämjande arbete som redan drivs i branschen.

Fram tills nu har dock den sista platsen varit vakant. Nu har även den tillsats – med skolbibliotekarien Eric Haraldsson från Växjö. I ett pressmeddelande skriver Kulturdepartementet att rådets uppgift är att samordna ”insatser inom kultur, skola, myndigheter, civilsamhälle, folkbildning, bokhandel, förlag och andra delar av näringslivet”. Syftet är att främja läsning.

– Läsrådet fyller en viktig funktion med att bidra till att ge barn och unga mer likvärdiga förutsättningar för en fullgod läsförmåga och lustfyllda läsupplevelser. Skolbiblioteken är ett viktigt kompetensområde för läsrådets verksamhet. Därför är vi glada över att Eric Haraldsson tackat ja till platsen och kan bidra med hög kompetens och gott engagemang för att vi ska kunna arbeta bättre med läsfrämjande i hela landet, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind i pressmeddelandet.

 

Övriga ledamöter i läsrådet är:

Marlen Eskander, grundare och verksamhetschef Läsfrämjarinstitutet
Katti Hoflin, kulturchef Västra Götalandsregionen
Ingela Korsell, författare
Elin Nord, universitetsbibliotekarie Göteborgs universitet
Magnus Persson, professor i litteraturvetenskap, Malmö Universitet
Helya Riazat, rektor Järvaskolan
Dilsa Demirbag Sten, generalsekreterare Berättarministeriet
Lars Strannegård, rektor Handelshögskolan

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.