Tillbaka

Ska föra ut poesi och skönlitteratur på gatorna

2021-10-22
av Carina Jönsson
Foto: Pressbild

Fyra författare har gått samman och bildat Renate förlag. Författarnas litteratur ska nå människor via affischer och stortavlor i Stockholm.

Det är författarna Anna Axfors, Elis Monteverde Burrau, Ludvig Köhler och Martin Luuk som ska låta nyskriven poesi och skönlitteratur ta plats på 500 affischramar på elskåp och cirka 25 stortavlor på gator och torg i huvudstaden. I och med detta har de fyra författarna även bildat ett gemensamt förlag – Renate förlag, enligt ett pressmeddelande. Verken kommer att finnas uppe i tre veckor, 25 oktober till 14 november. 
– Vår primära ambition är att föra ut litteraturen till läsarna utan mellanled och göra den till en del av vår gatubild. Vi har inspirerats av all textbaserad affischkonst från Martin Luthers uppspikade teser på kyrkporten i Wittenburg, via politiska manifest, till mer poetiska skrifter som Sun Ra:s pamfletter i Chicago i mitten av 50-talet och Renate Bauers konstnärliga ordlabyrinter i dagens Stockholm, säger Martin Luuk i pressmeddelandet.
Texterna kommer även att ges ut som litterära affischer som kan köpas på förlagets hemsida och i några fysiska butiker i Stockholm. Fler utgivningar planeras på Renate förlag i framtiden.
Projektet genomförs i samarbete med Kulturreklam, som upplåtit plats för affischerna och finansieras av Kulturrådet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.