Tillbaka

Skatteverket godkänner inte lägre moms på e-böcker

2010-02-09
av Lars Schmidt
Piratförlaget, som i december sålde en e-bok med sex procent moms fick bakläxa av Skatteverket som i ett yttrande säger att e-böcker ska ha 25 procents moms.

ar för att testa skattereglerna som Piratförlaget sålde e-boken Askungar till Johanna Ögren på Bokhora med sex procent moms. Samtidigt anmälde Piratförlaget affären till Skatterättsnämnden och bad om ett förhandsbesked om vad som gäller.

I ett remissvar till nämnden kommer Skatteverket fram till att en e-bok ska ha 25 procents moms. Resonemanget grundar verket på att varor är ”materiella ting” medan allt annat är tjänster. Och för tjänster gäller 25 procents moms.

”E-böcker tillhandahålls genom en elektronisk fil och kan läsas på en dator, en läsplatta eller liknande. Tillhandahållandet av en sådan fil utgör enligt Skatteverket inte en vara”, skriver Skatteverket.

Man gör också en hänvisning till beslutet i våras från EU:s finansministerråd där man gav klartecken för lägre moms på ljudböcker.

Finansministerrådet ansåg då att en lägre skattesats skulle gälla för böcker ”på alla typer av fysiska bärare”. Formuleringens innebörd har diskuterats, men Skatteverket menar att det inte gäller e-böcker.

I ett svar till yttrandet ifrågasätter Piratförlaget Skatteverkets bedömning. Man för också in en ny aspekt: begreppet ”nätvara”, som regeringens enmansutredare Bertil Bengtsson myntat.

Den utredningen handlar om hur man ska få Konsumentköplagen att gälla även för tjänster som man köper på nätet, och inte bara varor. Bertil Bengtsson menar att vissa typer av tjänster, bland andra e-böcker och mp3-böcker, mer liknar en vara än en tjänst, och därför borde omfattas av Konsumentköplagen.

I sitt yttrande till Skatterättsnämnden pekar Piratförlaget på begreppet nätvara och frågar hur Skatteverket skulle ställa sig till lägre moms om en e-bok i framtiden skulle kallas för en vara.

Slutgiltigt beslut från Skatterättsnämnden väntas inom några veckor.

Läs också:

Låg moms tillåten på alla böcker

Reinfeldt positiv till sänkt moms på e-böcker

Spanien sänker e-boksmomsen

Gallimardchef vill sänka e-boksmoms

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.