Tillbaka

Släpper historisk essä inför jubileet

2022-09-20
av Kalle Laxgård
Foto: Peter Oscarsson

BOKMÄSSAN 2022. 2023 fyller Sveriges äldsta förlag 200 år. Jubileet får vänta till nästa år men redan till årets Bokmässa släpper Norstedts en essä om förlagets förhistoria, skriven av historikern Mia Skott.

Du börjar essän om Norstedts nästan 100 år innan förlaget grundades. Varför då?

– Därför att det är under de här hundra åren som kvinnorna jag skriver om var drivande inom Kungliga tryckeriet – som P.A. Norstedt & Söner sedan köpte på 1830-talet – och började skapa förlagets moderna tryckeri- och förlagstraditioner. Vi ville fokusera på några för allmänheten okända kvinnor som bidrog till tidnings- och bokbranschen.


En av dem är Anna Margareta Momma, som under pseudonym propagerade för kvinnors rätt till bildning. En annan är hennes dotter, Elsa Fougt, som bland annat drev Kungliga tryckeriet. Vad hade de tänkt om dagens förlagsvärld?

– Först och främst att den är så gigantiskt mycket större! Stockholm var en ganska liten stad på den tiden. Men en likhet, som överraskade mig, var hur diversifierade de var på 1700-talet. De hade lånebibliotek, tidningar, gav ut pamfletter, noter och högkvalitativ översatt litteratur. De gjorde otroligt mycket. Där skulle de nog känna igen sig.


Norstedts grundades 1823. Hur var det att driva förlag då?

– Jag är 1700-talshistoriker, det är min specialitet, men det jag kan säga är att Momma och Fougts tradition att ge ut kvinnliga författare fortsatte och blev ett än starkare inslag på litteraturscenen mot 1800-talets slut. 
 

Många tryckerier och förlag har gått under. Det är misslyckade arvsskiften, maktspel och elände. Varför tror du just Norstedts överlevt?

– Rent allmänt tror jag att Norstedts bredd och kvalitet har bidragit, liksom att förlaget var en stor arbetsgivare med eget tryckeri mitt i huvudstaden.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.