Tillbaka

Snart når de första böckerna Amazons lager

2020-10-15
av Kalle Laxgård
Foto: Pressbild

Den amerikanska e-handelsjätten har lagt sin första order. Under torsdagen skickas 23 000 böcker till Amazons nya lager i Eskilstuna.

På måndagen tog Förlagssystem emot sin första order från Amazon. Sammanlagt ligger beställningarna på 23 000 böcker, enligt uppgifter till SvB.

Förlagssystems vd Harold Op het Veld vill inte bekräfta mängduppgiften, men säger att det stämmer att den första ordern med böcker till Amazon håller på att packas.

– Den ska levereras under veckan till deras lager, säger han.

Ett förlag som intygar att de fått en beställning från Amazon är Bookmark. Förlagschef Claes Ericson vill inte gå in på vad ordern innehåller, men säger att den gäller väldigt många av förlagets titlar.

– Fler än vi trodde, säger han.

Även Bonnierförlagen, som använder den konkurrerande distributören Speed group, har tagit emot beställningar. Inte heller försäljningsdirektör Göran Wiberg vill säga vad Amazon har köpt, men uppger att det gäller både nyheter och backlist-titlar.

Än så länge är det svårt att säga så mycket om den nya kunden, säger han.

– Det är en ny marknadsplats för oss och det ska bli skitspännande att följa. Men de måste få upp allt först och få det att funka. De har väl en bit kvar än, gissar jag.

När kan man förvänta sig att försäljningen tickar i gång?

– Ärligt talat: ingen aning. Alla frågor om när Amazon ska göra något: jag vet inte, säger Göran Wiberg.

SvB har sökt Amazon för en kommentar.

För två veckor sedan kunde SvB rapportera att Förlagssystem och Amazon var nära ett avtal om logistik och leveranser. I dag är företagen överens om ”de kommersiella villkoren”, säger Harold Op het Veld.

– Sedan är det en del juridisk text som ska masseras, men det är inga konstigheter. Det brukar vara så när man går in i en affärsrelation, säger han.

Vad inbegriper de kommersiella villkoren?

– Leveransvillkor, ledtider, vem som står för frakten, returer.

Rabatter också?

– Nej, det är inte våra böcker så det får varje enskilt förlag diskutera med Amazon. Det lägger vi oss inte i. Vi har såklart hänvisat Amazon till våra kunder när de önskat ha rabatter – och omvänt. Sedan administrerar vi allt, men vi är inte varuägare utan distributör.

Som distributör, brukar ni göra sådana här typer av avtal?

– Nej, vi brukar inte göra sådana här affärsupplägg eftersom vi inte är varuägare. Det är lite unikt i det här fallet. 

Så varför gör ni det just i det här fallet?
– Vi vill såklart underlätta för våra kunder, de förlag som finns hos oss, att det blir en smidig affär. Logistik är ju vår business så jag vill påstå att vi kan ha en fördel jämfört med förlag att ta en sådan diskussion. Den volym vi kan diskutera med Amazon underlättar också för dem, de behöver inte förhandla med tusen förlag. Det blir en effektiv hantering.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.