Tillbaka

Söderbokhandeln skjuter upp bokrean

2021-02-17
av Matilda Källén
Söderbokhandeln
Söderbokhandeln.

Söderbokhandeln i Stockholm senarelägger sin bokrea på grund av pandemirestriktionerna. 
– Det var ett självklart beslut, säger bokhandelns ägare Anna Gillinger.

Årets bokrea drar i gång den 23:e februari. Men medan många boklådor och bokhandelskedjor nu förbereder en coronasäker rea, med bland annat entrévärdar, nätfokus och förhandsbokningar, har Söderbokhandeln valt en annan väg. Där har man beslutat sig för att skjuta bokrean på framtiden.

– Jag förstår inte riktigt vad annat vi skulle gjort, säger Anna Gillinger, som driver butiken på Götgatan i centrala Stockholm.

– Vi får bara ha sex personer i butiken, vi har ingen näthandel, och det brukar bli väldigt trångt här inne under rean. Det var ett självklart beslut.

Hon säger att hon hade hoppats på en större branschdiskussion om reans vara eller icke vara.

– Som jag förstått det har det varit en icke-fråga, fortsätter hon. 

– Jag förstår att många är beroende av bokrean, det är vi med. Men jag tänker ändå att den hade varit ganska lätt att flytta, i någon slags solidaritet med de fysiska bokhandlare som inte har näthandel. Fast jag vet inte, för det har inte diskuterats.

När blir er rea av i stället?
– Vi kommer att försöka ha den när det ser bättre ut, när det går att ha fler kunder i butiken, kanske när vaccinationen sätter i gång eller smittspridningen minskar. Vi får se, men vi hoppas på att kunna ha en rea i maj.

I Söderbokhandelns rea ligger fokus på det egna sortimentet, och enligt Anna Gillinger spelar det ingen större roll när den blir av – så länge den blir av.

– Rean är jätteviktig för oss, för hela året. Vi behöver verkligen kunna ha den. Men om den blir av i februari eller i maj... det spelar ingen roll. Det är i slutet av året som man brukar behöva det där tillskottet, säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.