Tillbaka

Speed pausar packmaskin – fortsatt vissa förseningar

2021-12-03
av Kalle Laxgård
Packmaskinen är nu pausad.
Foto: Speed group

Efter kritik om sena leveranser och trasiga bokkartonger pausar distributören Speed sin nya packmaskin. Men vissa återförsäljare har fortfarande problem med sena leveranser.

– Svårt att säga när vi är helt i fas, säger Björn Tallén, ansvarig på Speed.

I förra veckan kunde SvB rapportera att många bokhandlare drabbats av förseningar. Beställda böcker dröjde – och när de väl kom fram var kartongerna ofta trasiga med skadade böcker som följd. Bland många handlare fanns en oro för den kommande julhandeln.

Orsaken till problemen låg hos distributören Speed. En ny packmaskin drogs med barnsjukdomar. Affärsområdeschef Björn Tallén lovade att Speed skulle vara i fas efter helgen.

Det finns olika syn på hur väl det lyckats.

– Efter helgen märktes det inte någon förbättring tyvärr. Det skapar fortsatt stora problem och utmaningar för oss, säger Fredrik Axegård, vd på Pocketgrossisten.

Akademibokhandeln och Bokus, som tidigare också drabbats, har dock noterat en markant förbättring, säger kategorichef Anna Austin.

– Speed har nu återgått till det gamla emballaget så problemet med trasiga emballage är nu avhjälpt. Dock har vi fortsatt vissa problem med hög andel delade leveranser, förmodligen på grund av det höga volymtryck som nu råder. Vet att Speed jobbar med att se över detta.

I dag menar Björn Tallén att företaget hade stort tålamod med att få packmaskinen att fungera. Men att ta den i bruk i julruschen höll inte.

– I måndags bestämde vi oss för att pausa automationen helt och gå tillbaka till vårt gamla arbetssätt. Vi tyckte inte att vi hade tillräckligt bra kartonger, framför allt inte locken. Vi behöver träna vår personal också så vi pausar det nu och startar upp i januari istället, säger Björn Tallén.

Sedan maskinen pausades har reklamationen av trasiga böcker minskat ”enormt”, enligt honom. 

– Vi har fortfarande en liten backlog som vi sliter med. Nu trycker vi in jättemycket folk här som ska jobba helger. Frågan när vi ligger helt i fas är jättesvår att svara på eftersom det beror på hur mycket order som kommer in.

Men i förra veckan var du väldigt säker på att ni skulle vara i fas efter helgen.

– Men vi fick så sjukt stora volymer. Hela november, merparten i slutet på november, har vi packat 2,2 miljoner böcker. 900 ton böcker. Det är 30 procent mer än vi hade i november 2020. Det är en utmaning i sig att växa upp så mycket volymer. Och då har vi väldigt svårt att kapa på backlogen.

Enligt Björn Tallén är det lättare nu att ta in mer personal när man bromsat packmaskinen. Fredrik Axegård på Pocketgrossisten är positiv till beslutet att ta maskinen ur bruk.

– Jag hoppas det gör att de kommer i kapp snarast möjligt, säger han.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.