Tillbaka

Spotify öppnar för att ta betalt för poddar

2021-04-27
av Kalle Laxgård
Johan Seidefors.
Foto: Sara Mac Key

Teknikjättarnas intresse för podcasts har växt under flera år. Nu blir Spotify näst ut att lansera en plattform där kreatörer kan ta betalt för sina verk. Om detta även kan inkludera ljudböcker vill företaget dock inte precisera.

Beskedet om Spotifys nya tjänst kommer bara en vecka efter att Apple meddelade att företaget släpper en plattform där podcastskapare ska kunna tillgängliggöra sina verk i ett särskilt betalabonnemang.

Spotify kommer, åtminstone till en början, endast att släppa sin tjänst i USA, rapporterar DI Digital. Även där handlar det om betalabonnemang, där kreatörer kan lägga upp avsnitt för att därefter bli tillgängliga exklusivt för betalade abonnenter. 

– Vi vill att Spotify ska vara destination som lyssnarna går till för allt det ljudinnehåll som de kan tänkas vara intresserade av, säger Spotifys innehållschef Johan Seidefors till DI Digital.

Om det även inkluderar ljudböcker vill han inte gå in på. Däremot säger han att den nya tekniken innebär ett test för att låta nya typer av ljudtjänster göra sitt innehåll tillgängligt på Spotify.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.