Tillbaka

Stämningsansökan inlämnad i Norge

2020-12-11
av Matilda Källén
Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons

Fredrik Virtanen har lämnat in en stämningsansökan gällande förtal mot Cissi Wallin och hennes norska förlag Memo, som gett ut Wallins bok Allt som var mitt. Det bekräftar förlaget.

I september mottog Cissi Wallins norska förlag Memo ett brev där Fredrik Virtanens norska advokat Carl Bore krävde att författaren och förlaget skulle be om ursäkt samt återkalla Wallins då nyutgivna bok Allt som var mitt, som handlar om bakgrunden till hennes metoo-anklagelse 2017. 

Det nekade förlaget till att göra.

När Svensk Bokhandel nu kontaktar Memo bekräftar de att Fredrik Virtanen har lämnat in en stämningsansökan gällande förtal mot både förlaget och Cissi Wallin i Asker og Bærum Tingrett. Beskedet kom enligt förlagsredaktör Marie Lexow strax efter att svenska Justitiekanslern, JK, fattat beslut om att inleda en förundersökning gällande förtal mot Cissi Wallin för Allt som var mitt, som hon i Sverige gav ut på egen hand.

”Cissi Wallin riskerar nu att behöva gå igenom tre rättsprocesser parallellt, i två länder. Vi stöttar Cissi Wallin och hennes rätt att berätta sin egen historia till 100 procent”, skriver Marie Lexow i ett mejl till SvB.

Memos advokat Jon Wessel-Aas bekräftar att stämningsansökan, som gäller Cissi Wallin, förlaget och förlagets ägare Marie och Geir Lexow, har levererats till rätten och att han ska lämna in förlagets ståndpunkt senast den 8 januari.

Han menar att ”man står trygg inför yttrandefriheten i Norge” och argumenterar för att det som Cissi Wallin för fram i sin bok redan var allmänt känt när den gavs ut i Norge i augusti 2020. 

– Hennes yttrande 2017 hade redan skett, det pågick en offentlig rättsprocess mot henne i Sverige, och inte minst hade Virtanen själv gett ut en självbiografi, även i Norge, som innehåller mer detaljerade beskrivningar av det som hon menar att hon blivit utsatt för, än vad hennes egen bok gör. Oberoende av det ansvar som hon eventuellt har för att hon förde fram vissa beskyllningar i offentligheten 2017, menar jag att där saken står nu – när hon är straffad i Sverige, Virtanen har gett ut sin bok och baserat på hur yttrandefriheten praktiseras i Norge – har hon gjort rätt som gett ut boken.

Jon Wessel-Aas betonar vidare att förlaget i ett förord till boken gör läsaren uppmärksam på att det finns två versioner av det som beskrivs, och inte drar någon slutsats kring vilken version som är sann.

Förra året dömdes Cissi Wallin i Stockholms tingsrätt för grovt förtal för sin metoo-anklagelse, en dom som överklagats till Hovrätten. 

Svensk Bokhandel har sökt Fredrik Virtanens norska advokat Carl Bore för en kommentar.

Texten har förtydligats med att det rör sig om en stämningsansökan.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.