Tillbaka

Starkt 2021 för norska förlagen

2022-01-13
av Carina Jönsson
Bokhandel i norska Gjøvik.
Foto: Øyvind Holmstad/Wikimedia Commons

Siffror från norska förläggarföreningen visar att bokförsäljningen ökade med 8,5 procent förra året. Den samlade omsättningen för medlemmarna hamnade på drygt två miljarder kronor.

Det ska dock noteras att intäkter för strömningstjänsterna inte finns med i statistiken ännu, den rapporteras in först i slutet av januari. Intäkterna från strömningstjänsterna beräknas landa på runt 250 miljoner kronor och försäljning av digitala läromedel på runt 300 miljoner, enligt Bok365.
Allmänlitteraturen stod för 1,1 miljarder av förlagsintäkterna. Där visar förläggarföreningens siffror ett tapp på 2,4 procentenheter. Orsaken till tappet är att pocketförsäljningen minskade med 20 miljoner, vilket motsvarar 11 procent. Men då intäkterna från strömningstjänsterna kommer att räknas in kommer även allmänlitteraturen visa plussiffror, skriver Bok365.
Under året sålde förlagen skolböcker och läromedel för nästan 900 miljoner kronor, 185 miljoner mer än under 2020.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.