Tillbaka

Starkt år för fransk bokhandel

2020-01-13
av Kalle Laxgård

2019 blev ett bra år för den oberoende bokhandeln i Frankrike. Anledningen är till stor del inköp av nya skolböcker.

Sammanlagt steg försäljningen i oberoende franska bokhandlar med 7,2 procent, visar en uppskattning gjord av Booksellers Observatory, en del av den franska bokhandlarföreningen. Detta trots att det på många håll var ett stormigt år i landet, där handeln kraftigt påverkades av proteströrelsen gula västarnas aktioner. Demonstrationerna tog ofta gator och torg i besittning och protesterna under december, mot bland annat president Emmanuel Macrons nationella pensionsreform, fick den viktiga julhandeln att minska. Bokförsäljningen föll 1,7 procent i december.

Siffrorna baseras på uppgifter från 250 representativa oberoende butiker i Frankrike och Belgien, skriver Bookseller. Totalt finns omkring 3 500 oberoende bokhandlar i Frankrike.

Anledningen till att bokförsäljningen växte så pass kraftigt i fjol – 2018 låg tillväxten på 0,7 procent – var till största delen nya textböcker till landets gymnasieelever.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.