Tillbaka

“Stealth-help” och “cli-fi" – höstens boktrender

2022-08-11
av Carina Jönsson
Foto: Blaz Photo/Unsplash

“Stealth-help” och “cli-fi”. Lägg begreppen på minnet. Det är två genrer som spås bli stora trender i Storbritannien i höst.
 

Det är Bookseller som ringt runt till förläggare och agenter för att ta tempen på vad som kommer att bli lästrender i höst. Under pandemin har eskapistiska berättelser gått starkt, det är en trend som fortsätter, enligt agenterna och förläggarna. Booktook fortsätter också driva på en stark efterfrågan på romantiska komedier, rom-coms, men även på historiska romaner, skriver Bookseller.

Men det kommer även nya typer av genrer. Två av dem är ”cli-fi” och” stealth-help”. Den förstnämnda är science fiction-böcker om klimatförändringar, den sistnämnda är faktaböcker som ska hjälpa människor att förbättra sina liv, utan att vara rena självhjälpsguider.
– Vi har alltid varit fascinerade av vad som gör oss till dem vi är och hur vi kan förbättra våra liv, så i dessa osäkra tider är det helt naturligt att fler och fler människor vill dela med sig av hur de lycktas och vilka utmaningar de behövt ta sig igenom, säger Silé Edwards, agent på Mushens Entertainment, till Bookseller.
Inom faktaböcker märks också en stor efterfrågan på titlar om samtida händelser och mer personliga berättelser. Inom skönlitteraturen märks fortsatt en efterfrågan kring ”cosy crime”, en genre där Richard Osmans böcker varit storsäljare de senaste åren.

Agenterna och förläggarna är också överens om att Booktook-effekten kommer att hålla i sig.
– Den är en riktig ”game-changer” för vår bransch där bokhandeln tvingas agera (…). Vi brukade se enstaka titlar ta fart, bokhandlar som öppnade vid midnatt och sådana saker, men det är en ihållande och konstant ström av läsarrekommendationer och det är mäktiga saker. Det är också vårt jobb som förläggare och agenter att leta upp och hitta de där berättelserna och författarna. Vissa kanske inte är de där uppenbara, omedelbara hittarna som man skulle kunna förvänta sig – men det är det roliga med jobbet, att hitta talanger och skapa succéer, inte att bara följa dem, säger Natalie Jerome, agent på Curtis Brown, till Bookseller.
 
 
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.