Tillbaka

Stephen Farran-Lee går till Polaris

2020-01-27
av Kristian Lönner
Stephen Farran-Lee börjar på Polaris i mars.
Foto: Press

Natur & Kultur tappar sin meriterade förläggare Stephen Farran-Lee som väljer att byta till Polaris.

– Vi vill vässa utgivningen ytterligare och där tror jag att Stephen är perfekt för förlaget, säger förlagschef Jonas Axelsson.

Jonas Axelsson säger att Polaris inte ska växa när det gäller nyheter men att det ändå finns behov av att förstärka redaktionen. Om inriktningen på utgivningen också kommer att förändras är för tidigt att säga, menar Jonas Axelsson.

– Man måste vara öppen för att det kan bli någon typ av förändring. Vi ska utveckla vår svenska författarlista i första hand och det har varit min målsättning att så snabbt det går ha en majoritet svenska upphovsmän på vår utgivningslista, säger Jonas Axelsson.

Även den facklitterära utgivningen ska förbättras.

– Vi har en plan att kanske efterlikna våra ägare (danska Politikens förlag, reds. anm.) i så måtto att journalistiskt drivna böcker, memoarer och biografier bör ingå i vår framtida utgivning. Och även det är Stephen väldigt duktig på att jobba med och förädla.

Finns det en förhoppning om att författare som arbetat med Stephen Farran-Lee också ska vilja gå över till Polaris?

– Han jobbar med författare som vem som helst skulle vilja ha på sin egen lista, men hur de vill agera i ett sådant här läge är givetvis upp till dem. Vill de diskutera den saken är jag givetvis beredd att göra det. Men det är ingenting man tar för givet överhuvudtaget, vill jag poängtera, säger Jonas Axelsson.

Stephen Farran-Lee har varit förläggare på Natur & Kultur sedan 2014 och arbetade dessförinnan på Norstedts och Albert Bonniers Förlag dit han rekryterades av just Jonas Axelsson som då var litterär chef på förlaget. Stephen Farran-Lee tillträder sitt nya jobb på Polaris i mars.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.