Tillbaka

Stora Journalistpriset till Familjen

2020-11-18
av Matilda Källén
Johanna Bäckström Lerneby och Simon Brouwers, förläggare och vd på Mondial.
Johanna Bäckström Lerneby och Simon Brouwers, förläggare och vd på Mondial.
Foto: Pontus Englund/Martin Vallin

Journalisten och författaren Johanna Bäckström Lerneby vinner Stora Journalistpriset 2020 i kategorin Årets röst för sin reportagebok Familjen.
– Det är ett erkännande, säger Simon Brouwers, förläggare och vd på Mondial. 

I över ett decennium följde journalisten Johanna Bäckström Lerneby en familj från Angered utanför Göteborg i en granskning av kriminella klanstrukturer. Hennes arbete mynnade ut i dels ett Aftonbladet-reportage, dels reportageboken Familjen, för vilken hon nu tilldelas Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst.

– Jag älskar den här boken och tycker fortfarande att berättelsen är spännande, trots att jag hållit på med den så länge, sade Johanna Bäckström Lerneby i samband med tillkännagivandet. 

Familjen gavs ut av Mondial i maj i år.

– Vi är jätteglada, säger Simon Brouwers, förläggare och vd på förlaget, om att boken nu prisas.

– Det är första gången vi har jobbat med en bok som verkligen förändrat en debatt i samhället. Det är sällan en fackbok spelar en så här stor roll i det offentliga samtalet. Priset är ett erkännande, för oss och författaren. Det är fint när man förstår att andra upplever samma sak, att det inte bara är vi som suttit i vår bubbla och tyckt att vi gett ut en viktig bok.

Förutom Stora Journalistpriset har Familjen också Augustprisnominerats – utdelningen äger rum den 23 november – och den har legat på topplistorna sedan utgivningen. Simon Brouwers tror att boken fått ett sådant genomslag för att den ”tilltalar många människor”.

Snart har Familjen sålt i 100 000 exemplar (alla format). Och intresset ser inte ut att minska.

– Nej, den fortsätter att sälja, och oavsett hur det går i Augustpriset tror vi på en jättebra julhandel, säger Simon Brouwers.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.