Tillbaka

Största tappet hittills under pandemin

2020-04-17
av Kalle Laxgård
Foto: Ola Kjelbye

Minskningen i bokförsäljningen accelererade avsevärt under vecka 15. I fysisk bokhandel närmade sig siffrorna en halvering – minus 44 procent.

Effekterna av coronapandemin är hårda. Förra veckan, påskveckan, tappade den fysiska bokhandeln 44 procent av sin försäljning jämfört med motsvarande period i fjol. Det gör den till den värsta veckan hittills under coronautbrottet, visar Bokhandlare- och Förläggareföreningens bokförsäljningsstatistik.

Det jämföras med vecka 14, då tappet i butiksförsäljningen låg på 36,3 procent – vilket också är den sammanlagda nivån på minskningen för veckorna 11-15.

Förra veckan bröts även trenden i e-handeln. Medan kategorin internetbokhandel/bokklubbar ökade med 13,6 procent under vecka 14 rasade omsättningen vecka 15 med 16,8 procent jämfört med samma vecka i fjol.

Sammanlagt för alla kanaler minskade bokförsäljningen med 24,7 procent vecka 15, att jämföra med tappet på 2,8 vecka 14. Totalt för perioden vecka 11-15 har försäljningen tappat  12,7 procent.

En kanal som dock tog lite under vecka 14 var dagligvaruhandeln, som backade 6,7 procent. Att ställa mot minus 19,6 veckan innan.

2019 inföll påsken en vecka senare – skärtorsdagen var den 18 april.

Hela rapporten hittar du här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.