Tillbaka

Stort försäljningstapp – fysisk bokhandel rasar över en tredjedel

2020-03-27
av Sophie Tanha
Försäljning av böcker i bokhanddel rasar under coronapandemin
Foto: Sara Mac Key

Förra veckan gick försäljningen i den fysiska bokhandeln ner 36 procent på grund av coronapandemin.

Störst är tappet i den fysiska bokhandeln vecka 12, där försäljningen är 36,5 procent mindre jämfört med samma vecka i fjol. I dagligvaruhandeln minskade försäljningen med 20,4 procent, och internetbokhandeln samt bokklubbar tappade 8 procent. Detta att jämföra med en liten ökning på 2,6 procent för internetbokhandeln och bokklubbars förra veckan.

Så länge som coronapandemin pågår kommer Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen publicera statistik över försäljningen av fysiska böcker i olika kanaler veckovis. Bokinfo publicerar motsvarande information dagligen.

Räknat tillsammans har försäljningen av fysiska böcker minskat 12,3 procent, nästan 15,5 miljoner kronor under vecka 11 och 12, jämfört med samma period förra året.

Under de två veckorna minskade fysisk bokhandel med 30,4 procent, motsvarande 11,5 miljoner kronor. Dagligvaruhandeln gick ner 14,3 procent och internethandeln/bokklubbar såg ett tapp på 2,8 procent.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.