Tillbaka

Stort underskott för Gutkind

2022-06-28
av Carina Jönsson
Foto: Bonnier Books

Bonnier Books danska förlag Gutkind visar ett underskott på över tio miljoner danska kronor 2021. Förlaget, som startades 2020, säger att siffran är väntad, skriver Bogmarkedet.

Under uppstartsåret 2020 visade Gutkind ett underskott på 4,7 miljoner danska kronor, motsvarande runt 6,8 svenska kronor. Förra året hamnade det på 10,3 miljoner danska kronor, motsvarande knappt 15 miljoner svenska kronor.

Gutkinds vd Jacob Søndergaard säger till Bogmarkedet att förlaget fortsatt är i en uppstartsfas och att det är ”på rätt väg”.
– Jag och förlagets övriga ledning har lagt en långsiktig ekonomisk plan mot att skapa ett lönsamt företag på den här grunden och den backar Gutkinds svenska styrelse upp. Planen innebär ett beräknat underskott i den här storleksordningen för senaste året och helt säkert även ett par år fram i tiden. Bonnier är en resursstark ägare som har investeringsvilja, ambitionsnivå och tid att skapa ramarna för ett hållbart danskt kvalitetsförlag som Gutkind, säger Jacob Søndergaard.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.