Tillbaka

Storytel Books: "Det kan göra stor skillnad"

2022-09-20
av Kalle Laxgård
Linda Säresand.
Foto: Pixabay / Kajsa Göransson

Storytel Books och Nextory är fortfarande inte överens om nytt avtal. Därmed blir inga av förlagsgruppens nya böcker tillgängliga i strömningstjänsten. Men vissa genombrott i förhandlingarna har gjorts.

I grunden är det samma läge, uppger Linda Säresand, vd för Storytel Books. Sedan förhandlingarna strandade i maj, och förlagsgruppen slutade släppa nya titlar till Nextory, har inget nytt avtal träffats.

– Vi hade ett uppehåll under sommaren för att få lite andhämtning, förhandlingar är alltid intensiva. Sedan upptog vi dem i augusti och det pågår samtal fortfarande, men vi är inte överens, säger Linda Säresand.

I Storytel Books ryms bland annat Norstedts, Rabén & Sjögren, Lind & Co och Printz Publishing.

Har ni gjort några genombrott sedan i maj?

– Ja, det skulle jag väl säga. Vi har skapat en större förståelse för vad vi båda vill och vad vi har för målsättning. Sedan är vi inte överens om nivåerna, men det är därför vi har diskussioner.

En annan sak man kommit fram till är att låta backlisttitlarna ligga kvar hos Nextory.

– Vår ambition är att det här ska lösa sig, det vill väl både vi och Nextory. Men är vi inte överens om hur ersättningsmodellen ska se ut så tycker vi inte att vi kan lägga upp våra nyheter medan backlisten kan ligga kvar. Men det kan ju ändras, säger Linda Säresand.

Hon betonar att marknaden för streamingtjänster är väldigt ny och fortfarande håller på att formas. Det gör att en sådan förhandling som den Storytel Books har med Nextory blir komplex, menar Linda Säresand.

­– En sak jag tycker ofta kommer bort i diskussionen om ersättningar är att det inte bara handlar om ersättningsnivån i kronor, utan också om modellen för hur man mäter lyssningen. Det kan göra stor skillnad i hur den totala ersättningen landar, säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.