Tillbaka

Storytel Books stoppar nya böcker till Nextory: ”Ersättningen har försämrats”

2022-05-13
av Kalle Laxgård
Linda Säresand.
Foto: Pressbild / Pixabay

Inga nya böcker från förlag som Norstedts, Rabén & Sjögren eller Lind & co når just nu streamingtjänsten Nextory. Det gör inte heller titlar från Storytel Books förlag i Finland och Danmark sedan avtalsförhandlingar mellan parterna strandat.

Enligt Linda Säresand, vd för Storytel Books, var det nyligen som koncernen, som samlar alla Storytels förlag i Sverige, Finland och Danmark, tog beslutet att sluta släppa nya titlar till Nextory.

– Vi har haft en avtalsförhandling på gång, under ett par månader, och har inte nått en överenskommelse. Och när vi inte gjorde det, och avtalen gick ut, så står vi avtalslösa. Då kände vi att vi att vi inte kan lägga upp våra nyheter.

Beslutet gäller för alla Storytel Books förlag. Det gäller bland annat böcker från svenska Norstedts, Rabén & Sjögren, Lind & Co, Brombergs och Printz Publishing, danska People’s och finska Gummerus. I fjol hade Storytel Books sammanlagda intäkter på 789 miljoner kronor.

Varför har ni inte kommit fram till något nytt avtal?

– Det är en bra fråga, det undrar vi också. Vi har helt enkelt inte nått en samsyn, säger Linda Säresand.

Tidigare har varje förlag inom Storytel-koncernen förhandlat sina egna avtal. Konstruktionen med Storytel Books, där förlagen samlas, skapades så sent som för ett år sedan. Detta är också den första avtalsförhandlingen Storytel Books gör för alla sina förlag.

– Vi har också sett en tendens där vissa intäkter gått ner. Med Storytel Books kan vi se ett mönster av att Nextory har approcherat förlagen och sagt att ersättningen är för hög och att man vill komma ner i pris. Då har man gömt undan titlarna och vi har då sett att intäkterna har sjunkit, säger Linda Säresand.

Det är inget Storytel Books kan acceptera, menar hon.

– Vi vill ha en så bra ersättning som möjligt till våra författare, för det är dem vi förhandlar för. Jag har full förståelse för att det är olika parter och att man har olika syn på det här men vi känner att vi måste göra vad vi kan för att ha en hållbar ersättning till våra upphovspersoner och författare.

På vilket sätt skulle ersättningen försämras?

– Den har försämrats, som sagt var, och priserna har sänkts. Vi har också sett att intäkterna har minskat. Vi ser det som att vi som större förlag har en möjlighet att driva branschen i rätt riktning. Men vi ställer inga krav på Nextory som vi inte ställer på några andra digitala aktörer. Vi tycker att vi måste ställa de här kraven, det är viktigt för framtiden, och att man får börja titta på andra saker, som att höja abonnentpriserna, för att inte försämra för författarna.

Vad händer med era böcker som i dag finns på Nextory?

– Tills vidare ligger de kvar enligt avtal. Vi har respekt för att det är en kundupplevelse som störs. Enligt avtal har man också en viss tid på sig när man påbörjat en lyssning, innan avtalen går ut, att lyssna klart. Det vill vi såklart följa. Men när den tiden gått ut får vi se. Vi hoppas och tror att vi ska hitta en överenskommelse såklart, det är vår förhoppning.

Vad är det för tid vi pratar om då, när går de här avtalen ut?

– Det är många olika avtal, men det är väl om ett par månader ungefär. Någon gång under sommaren. Men vi hoppas att vi ska hitta en överenskommelse innan dess. Jag tycker det är trist att det gått så här långt, det är inget vi önskar.

Enligt Linda Säresand fortsätter parternas dialog och att de nu hörs ”några gånger i veckan” med förslag på lösningar.

– Men det är också så att när man inte nått en överenskommelse behöver man ibland också en liten paus för att se hur man kan göra ett omtag. Kanske är det dit vi har nått nu. Vi är måna om att komma ur det här med ett bra avtal.

LÄS MER HÄR: Nextory tillbakavisar påstående om sänkt ersättning

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.